logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Znáte pravidla pro projektování záchytných systémů na střeše? Institut vám poradí

Projektová dokumentace musí splňovat mnoho požadavků. Do nich často spadá i zajištění bezpečného pohybu po střeše. Institut bezpečnosti práce ve výškách vám poradí, jak mít dokumentaci v pořádku.

Certifikace vám ušetří starosti

Jako projektant máte povinnost zohlednit bezpečnost práce ve výškách - na plochých i šikmých střechách. Existuje však více variant, jak tuto povinnost v projektu splnit. Můžete třeba domluvit spolupráci se statikem, který vám navrhne řešení na míru. To se ale prodraží. 

Nejlepší variantou je proto použít certifikovaný systém pro ochranu proti pádu ze střechy.

 

Řešení s certifikací je ideální také podle technologického garanta Institutu bezpečnosti práce ve výškách Mojmíra Klase. Ten se už přes dvacet let specializuje na bezpečnost a ochranu zdraví při práci. „Doporučuji do projektu vybírat výrobky, které mají certifikát na to, že byly adekvátně zkoušené. K tomu je vhodné mít také doklad o tom, že je výrobek možný podle návodu výrobce upevnit na danou konstrukci,“ vysvětluje Klas. 

Nenechte si projekt zbytečně vrátit a vyhněte se konfliktům 

Pokud v projektu nebude vše tak, jak má, riskujete jeho vrácení a zbytečnou práci navíc. Zhotovitel má totiž povinnost projekt zkontrolovat a špatně vyřešené zajištění bezpečnosti proti pádu je vada díla. 

Vybrat správný záchytný systém se vyplatí kvůli ušetřeným penězům i nervům. Když nebude v dokumentaci vše dobře připravené, riskujete, že konečná cena bude vyšší. To se investorům pravděpodobně nebude líbit a mohou nastat konflikty. 

Mít vše v pořádku se prostě vyplatí. Když si nebudete vědět s něčím rady, stačí napsat nebo zavolat a zeptat se - Institut bezpečnosti práce ve výškách je tu pro vás

Více informací


Institut bezpečnosti práce ve výškách
logo Institut bezpečnosti práce ve výškách

Vše o bezpečnosti práce ve výškách a systémech proti pádu na jednom místě. Jak vyhovět zákonům a předpisům, jak správně vybrat, instalovat a ušetřit peníze i starosti. Články, podcasty a rozhovory s odborníky z praxe.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.