logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zranění nebo smrt na špatný projekt nesvedete. Za co všechno zodpovídá zhotovitel?

Jako zhotovitel nebo stavbyvedoucí si musíte dávat pozor, v jakém stavu přebíráte projektovou dokumentaci. Za případné vady a nedodržování bezpečnosti práce na stavbě totiž nesete plnou odpovědnost.

Za Institut bezpečnosti práce ve výškách proto doporučujeme projekt vždy pečlivě zkontrolovat a případně ho ihned vrátit k přepracování.

Zhotovitelé jsou osoby znalé, proto nesou za stavbu plnou odpovědnost

Pokud necháte stavbu třeba bez správného záchytného systému proti pádu ze střechy, jde o vadu díla. Každý investor pak může vaši práci reklamovat.


Protože jste takzvaně osoba znalá, odpovědnost leží vždy na vás. Nemůžete se jen tak odkázat na špatně navrhnutý projekt. Jako zhotovitel nebo stavbyvedoucí prostě musíte vědět, co má dokumentace obsahovat a máte povinnost ji kontrolovat.

Nedodržujete pravidla? Hrozí vám pokuta i vězení

Zhotovitelé, kteří vědomě nebo i nevědomě zanedbávají bezpečnostní předpisy, riskují závažné následky. Nepříjemná je už samotná reklamace a následná nutnost měnit projekt za pochodu. Hrozí však také pokuta a v krajním případě až trestní stíhání. Jde tomu ale předejít. Stačí mít dobré informace a projekty kontrolovat. 

Všechno, co potřebujete vědět, najdete na jednom místě

Odborníci z Institutu bezpečnosti práce ve výškách proto připravili sérii článků, ve kterých na jednom místě najdete vše potřebné. Od zákonných požadavků až po tipy, na jaké vady si v projektové dokumentaci dávat pozor.


Když se budete chtít na cokoliv dalšího zeptat, klidně odborníkům z Institutu napište nebo zavolejte a ptejte se. Jsou tu pro vás a rádi vám pomůžou a poradí. 

Více informací


Institut bezpečnosti práce ve výškách
logo Institut bezpečnosti práce ve výškách

Vše o bezpečnosti práce ve výškách a systémech proti pádu na jednom místě. Jak vyhovět zákonům a předpisům, jak správně vybrat, instalovat a ušetřit peníze i starosti. Články, podcasty a rozhovory s odborníky z praxe.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.