logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vybíráte systém proti pádu? Dejte si opravdu dobrý pozor na certifikace

Máte certifikaci? A mohli bychom ji vidět? Právě takhle se musíte ptát, když pořizujete systém proti pádu. Drtivá většina českých firem totiž nemá certifikované všechny jeho části. Což vás může mrzet.

Dvě normy, dvě třídy a nejeden problém

Záchytných systémů se u nás dotýkají dvě normy: ČSN EN 795 a ČSN P CEN/TS 16415. Zvlášť se v nich řeší certifikace dvou tříd. Samostatně stojících prvků a takzvané horizontální linie, tedy dvou prvků propojených třeba lanem. A sloupek certifikovaný pro samostatné stání rozhodně automaticky nemá certifikaci pro to, abyste ho používali jako součást linie. Což systémy, které najdete na trhu, často dělají. 

Od hlavy až k matce

Další neduh dostupných systému je jenom částečná certifikace. Přitom ze zákona musíte mít certifikované úplně všechno. Od oka ve sloupku až po poslední matku. Samozřejmě včetně povrchové úpravy a propojovacího lana. Na což výrobci a dodavatelé zapomínají.

Chtějte vidět certifikáty. Včetně příloh

I když vám bude firma tvrdit, že má systém certifikovaný, vždycky chtějte certifikáty vidět. Včetně příloh. Je jedno, jste-li projektant, stavbyvedoucí nebo investor. Je na vás zajistit, aby byl systém kompletně podle zákonů a norem. Což u nás momentálně splňuje jen systém od Axel Safety.

A musí to být? Nemusí, ale...

Ano, certifikaci se můžete i vyhnout, a to dvěma způsoby. Systém vám může schválit oprávněný statik. Jelikož to ale bude dělat přímo na míru vaší stavbě, vyjde vás to nejspíš dráž. Druhá varianta je certifikaci ošidit. Když se pak něco pokazí, můžete se podílet na trestném činu zabití z nedbalosti. To padají až dvoumilionové pokuty nebo tresty 8 let odnětí svobody. Ano, s certifikací je to prostě bezpečnější. I pro vás.

Více informací


AXEL GROUP s.r.o.
logo AXEL GROUP s.r.o.

Jsme evropský výrobce ZÁCHYTNÝCH SYSTÉMŮ PROTI PÁDU. Certifikován podle EN 795 a také ČSN P CEN/TS 16415. Rozteč bodů až 16 m = menší náklady, méně děr ve střeše, menší riziko zatečení. Dokonalá antikorozní úprava. Moderní technologie používaná v letectví ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.