logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

URSA radí: Čím lepší lambdu má minerální izolace, tím více prostoru v podkroví získáte!

Správná konstrukce a zateplení střechy má velký vliv na energetickou hospodárnost každého domu. Nezateplenou střechou přitom může unikat 25 až 30 procent veškerého tepla určeného k vytápění budovy!

Pokud má podkroví v novostavbě či rekonstruovaném domě sloužit k bydlení, je třeba dbát na dostatečné zateplení minerální vlnou. Odborníci doporučují zateplovat ideálně na parametry pasivního domu.

Platí i jednoduchá úměra – čím nižší hodnotu lambdy izolace má, tím více místa v podkroví zbyde na obytný prostor. Dobře to jde vidět na jednoduchém příkladu – podkroví o šířce 6 a délce 12 metrů, tedy o rozloze 72 m2, a se střechou o sklonu 45 stupňů, má být zatepleno na pasivní standard.

Při použití minerální izolace URSA DF 38, která má součinitel tepelné vodivosti 0,038 W/m.K, bude tloušťka izolace 460 milimetrů. Ovšem při použití URSA SF 32 PLUS s lambdou 0,031 W/m.K postačí izolace o tloušťce 400 milimetrů. Tento zdánlivě nepatrný rozdíl v tloušťce izolací znamená, že objem podkroví se při použití izolace s lepší lambdou zvětší o 8 metrů krychlových a podlahová plocha se světlou výškou větší než 2,3 metru se zvětší o 8 %! Vyplatí se tedy používat materiály s co nejlepší lambdou.

Materiály s lepšími lambdami, jako jsou URSA SF 32 PLUS, URSA SF 35 či URSA SF 35 PLUS, nabízí kromě vynikajících tepelně-technických vlastností i nadstandardní pružnost. Tím usnadňují provádění zateplení a zajišťují, že budou po celou dobu životnosti konstrukce držet tam, kde mají. Materiály z řady „PLUS“ mají navíc z jedné strany netkanou sklotextilii, čímž poskytují zhotovitelům ještě více pohodlí při zpracování a aplikaci nad hlavou,“ dodává architektka Tereza Vojancová ze společnosti URSA.


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.