logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Severočeská hvězdárna Teplice po rekonstrukci je dominantou krajiny

Rekonstrukce Severočeské hvězdárny získala ocenění Stavba Ústeckého kraje za rok 2018. Porotci ocenili inovativní řešení obvodového pláště z přírodních materiálů.


V roce 2016 byla zahájena rekonstrukce areálu hvězdárny z roku 1957. Začalo se kompletní výměnou severozápadní kopule. Ta byla smontována v dílně a na místo převezena po segmentech. Vzhledem k ideálním podmínkám na dílně byla práce velmi přesná a opticky mimořádně kvalitní. Jihovýchodní kopule nebyla v tak špatném technickém stavu, takže mohla být ponechána na místě a došlo pouze k výměně krytiny.

Volba materiálu RHEINZINK-prePATINA blaugrau byla důležitým krokem ke kvalitní realizaci. Pro zpracování opláštění bylo nutné náročné tváření materiálu strojním i ručním skružováním. Titanzinek je masivní jednovrstvý barevný kov a díky tomu nedojde k zásadnímu poškození povrchu. Nedostatky vzniklé zpracováním časem zpatinují a splynou s povrchem.

Krytina RHEINZINK má i důležitou vizuální hodnotu pro nové architektonické pojetí areálu. Materiál je bezúdržbový a má značnou odolnost proti kroupám, které se významně podepsaly na vzhledu původního opláštění z hliníku. Použité přírodní materiály, dřevo, kámen a titanzinek, budou stárnout a vytvářet přirozenou součást přírodní scenérie Písečného vrchu. To by mělo být výsledkem snažení při realizaci každé stavby v přírodě: „Podpořit záměr, ale nebýt vidět a splynout“.

Další zajímavé reference najdete zde: https://www.rheinzink.cz/reference/


RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.