logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pěnové sklo vystřídalo squatery

Bývalá plicní klinika v Jeseniově ulici na Praze 3 mění svou podobu. Opuštěnou budovu, kterou vlastní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), donedávna okupovali aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika, kteří si z nemovitosti udělali squat.

Po dramatických a dlouhodobých tahanicích se podařilo squatery vyhnat z jejich pomyslného ráje a SŽDC mohla po několika letech konečně začít s plánovanou rekonstrukcí.

Ta bude investora stát 48 miliónů korun. Z původního objektu nezůstane totiž příliš mnoho. Jen hrubá stavba se stávajícím nosným systémem. „Základové zdi však bylo třeba tepelně zaizolovat, proto jsme museli okolo všech zdí udělat drenážní obsypy,“ popisuje Jan Čapka z dodavatelské firmy Proxima, a.s. a dodává: „Jako izolační prvek jsme použili tzv. pěnové sklo, které nenasákne vodu a je vyrobeno z odpadového obalového skla. Je tudíž 100% ekologické a znovu recyklovatelné. Radost z něho měli i naši chlapi na stavbě, kteří se podivovali nad jeho lehkou vahou. Ono odvozit ručně v kolečku 200 m3 materiálu do suterénu, to už si vybíráte,“ směje se Čapka. Pěnové sklo bylo díky své nosnosti použito i na výplň prostoru bývalé kotelny.

„Pěnové sklo jsme nevybrali náhodou,“ potvrzuje Jiří Svoboda, generální ředitel SŽDC. „Sledujeme moderní trendy a dáváme důraz na ekologii. Chtěli jsme si na pilotním projektu odzkoušet nový materiál. Víme, že pěnové sklo se díky svým parametrům hodí i na rekonstrukce historických budov. Pokud se osvědčí, mohli bychom ho použít i při rekonstrukci Fantovy budovy na pražském Hlavním nádraží.“

Díky novým příčkám vznikne i zcela jiná dispozice budovy. Vedle zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty se sem tak vejde i ordinace zubních lékařů a přesune se tam i část z Domu dětí a mládeže v Praze 3 – Ulita, která nyní sídlí na Balkáně. Součástí rekonstrukce je i nový bezbariérový přístup do budovy, s tím související výtah a v podkroví vznikne i díky nové střeše nástavba.

Stavět se začalo na podzim minulého roku a na nové office prostory se veřejnost může těšit z kraje roku 2022.


RECIFA a.s.
logo RECIFA a.s.

Pěnové sklo REFAGLASS nabízí moderní řešení tepelné izolace základových desek, zelených střech, balkonů nebo bazénů. Pěnové sklo REFAGLASS je izolace vyrobená ze stoprocentně recyklovatelného skla, je vysoce únosné, nenasákavé, nenamrzavé, nehořlavé, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.