logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rekonstrukce secesního domu vedle Maiselovy synagogy

Historické centrum Prahy je plné architektonicky krásných fasád. Ty starší, které potřebují opravit, rekonstruují pomocí výškových prací z lana nebo lešení Starwork.

Historické centrum Prahy je plné architektonicky krásných fasád. Ty starší, které potřebují opravit, rekonstruují pomocí výškových prací z lana nebo lešení Starwork. Jednou z takových fasád je i secesní fasáda bytového domu sousedícího se slavnou Maiselovou Synagogou u Staroměstského náměstí.

Rekonstrukci fasády secesního domu provedl tým Starwork celkem ve čtyřech etapách. První tři etapy proběhly v minulém roce a finální nátěr celé fasády provedli Starwork z lana letos. Secesní dům se nachází v pražské památkové zóně. Na rekonstrukční práce tak dohlížel Ústavu památkové péče a NPÚ. Zprvu památkáři nebyli nakloněni práci z lana. Konečné dílo týmu Starwork je ale přesvědčilo o opaku.

V první fázi rekonstrukce fasády byly odstraněny nesoudržné omítky a fasáda se omyla vapkou. Následně proběhla sanace vápenným mlíkem, tzv. pačokem. Tým provedl také podhoz z vyzrálé čistě vápenné malty. Ve druhé fázi následovala reprofilace čistě vápenných jádrových omítek a čistě vápenné štuky. Nutná byla také oprava klempířských prvků a injektáže fasády. Ve třetí fázi proběhla obnova prejzových říms, oprava štukatérských prvků a nátěr a revitalizace celé fasády.

Kompletní rekonstrukce byla realizována čistě vápennými omítkami a za dodržení dávných řemeslných postupů. Aby dostáli správným technologickým postupům, museli Starwork dodržovat nutné časové prodlevy pro správně vyzrávání použitých materiálů. První tři fáze rekonstrukce tak trvaly rok a půl. Finální nátěr fasády pak proběhl následující rok. Podívejte se na celý průběh rekonstrukce ve FOTOREPORTU.


STARWORK z lana cokoliv s.r.o.
logo STARWORK z lana cokoliv s.r.o.

STARWORK je tým profesionálů, který se specializuje na výškové práce a stavební práce ve výškách z lana, lešení a v těžko dostupných terénech. Jsme experti na Fasády, Střechy, Montáže a Sanace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.