logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak zjistit rizikové úniky tepla?

Pokud se vám zdají výdaje spojené s vytápěním skutečně velmi vysoké, může to být primárně tím, že teplo někudy uniká.

Reklama

Vy tedy topíte, ale daný vzduch jde z vašeho interiéru pryč. Za to může především nedostatečná izolace, která se týká nejčastěji:

  • Oken
  • Dveří
  • Zdí a fasády

Pokud tomuto chcete zamezit, je samozřejmě třeba zlepšení izolačních vlastností daného objektu. Prvním krokem by mělo být zjištění rizikových míst. Jak? Na to se podíváme společně.

Ideální je profesionální měření

Teplo a chlad. To jsou právě ony veličiny, které by nás měly zajímat skutečně nejvíce. Na první pohled je nevidíme. Naštěstí dnes už existují takové pomůcky, které nám pomohou. Termovize vykresluje rozdíly teplot právě ve chvíli, kdy provádíme měření na zmíněných rizikových místech. Barevně je jasně vidět, kde je největší teplo, kde je chlad, stejně jako je vidět i místo, kde se dané teploty mísí. Takto lze pozorovat v podstatě jakoukoliv součást vašeho interiéru.

Pomoci může i běžný teploměr

Jakým způsobem? Jednoduše ho umístíte na riziková místa a zjistíte, o kolik je zde teplota nižší, než v rámci středu místnosti. Stačí ho tedy položit k oknu, stejně jako ke vchodovým dveřím, ale i ke stěnám, které nejsou dostatečně zatepleny. I tímto lze zjistit, zda do interiéru proniká studený vzduch. A pokud ano, kolik ho může celkem být. Ideální je provádět toto měření v době, kdy jsou teploty uvnitř a venku výrazně rozdílné.

Netěsnosti poznáme také sami

Pokud je venku silnější vítr, je ideální čas si na vlastní kůži vyzkoušet to, kde konkrétně najdeme netěsnosti a kudy vzduch do našeho interiéru proniká. Mezi stálice patří v tomto směru oblasti stavebních otvorů v oblasti oken, oblasti prahů u vašich dveří, stejně jako to mohou být i jiné součásti vašeho domu. Je to například garáž, která může být také za rizikovější místo považována.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.