logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

DuPont výrazně zvyšuje bezpečnost budov

Společnost DuPont vyvinula převratnou technologii, která umožňuje výrobu moderních ohnivzdorných a prodyšných membrán pro stavebnictví.

Reklama

Nová patentovaná technologie, která přispívá k výraznému zvýšení bezpečnosti budov a může případně zachránit i lidské životy a snížit nákladné škody, představuje další velkou inovaci, kterou DuPont přináší do stavebnictví. O toto ekologické a převratné řešení se zasadila kombinace špičkového know-how DuPont z různých oborů materiálové vědy a chemie. Nová technologie také umožňuje vyrábět a dodávat prodyšné stavební membrány DuPont™ Tyvek® pro stavebnictví za konkurenční ceny. Membrány jsou vhodné pro střešní i zděné konstrukce a nabízejí vysokou míru ohnivzdornosti (až třída B).

Tyto nové prodyšné membrány se budou nabízet pod obchodním názvem DuPont™ Tyvek® FireCurb™ a do populární a početné řady prodyšných stavebních fólií DuPont™ Tyvek® nově vnášejí prvek vyšší ochrany proti ohni.


Kombinace špičkového know-how DuPont v různých oblastech materiálové vědy a chemie přispěla k vývoji DuPont™ Tyvek® FireCurb™, nových prodyšných membrán, které jsou zároveň vysoce ohnivzdorné a nabízejí dlouhodobou ochranu, efektivní difuzi par a výrazně lepší energetickou účinnost a interiérový komfort. Fotografie DuPont™ Tyvek® FireCurb™, všechna práva vyhrazena.

První typy membrán DuPont™ Tyvek® FireCurb™ nabízejících zvýšenou ochranu proti ohni budou v prodeji na evropském trhu od podzimu 2012. Jsou vhodné pro užití ve výškových stavbách jako prvek odvětraných fasád a v budovách s dřevěnou nosnou konstrukcí jako fólie do zdí. V druhé fázi hodlá společnost uvést na trh další typy membrán pro střešní konstrukce a zdi.

„Velké požáry si vynutily zpřísnění bezpečnostních předpisů ze strany orgánů. V důsledku tohoto vývoje se stavebnictví muselo adaptovat na přísnější omezení. A tento trend bude určitě ještě pokračovat. Aby bylo možné vyjít vstříc těmto nárokům, společnost DuPont vnesla nový rozměr ochrany do portfolia prodyšných fólií DuPont™ Tyvek® pro stavebnictví – ke špičkové kvalitě v oblasti ochrany proti větru a vodě nyní přibývá produkt, jenž zvyšuje reakci fólií ve zdích a střešních konstrukcích na oheň. Při kontaktu ohně s membránou DuPont™ Tyvek® FireCurb™ se jeho postup zastaví, utlumí a dojde k následnému uhašení plamene. Tyvek® FireCurb™ omezuje šíření ohně mezi patry po obvodovém plášti budovy. Tento nový produkt poskytuje uživatelům budovy i požárníkům vyšší míru bezpečí a potenciálně může snížit i škody na budovách a náklady na opravy. Když si zvolíte DuPont™ Tyvek® FireCurb™, investujete do pokrokové technologie s výrazně pozitivním dopadem ve stavebnictví,“ uvedl Karel Smolders, manažer pro marketing produktů pro obvodové pláště budov pro trhy Evropy, Středního východu a Afriky, divize DuPont Building Innovations.

Produkt se obvykle instaluje na vnější stranu izolační vrstvy nebo je zabudován do systému struktury zdi. Membrány DuPont™ Tyvek® FireCurb™ představují výborné řešení pro ochranu tak nákladných a dlouhodobých investic, jako jsou budovy. Tyto membrány jsou velmi univerzální a budou se nabízet ve variantách pro odvětrávané fasády, zavěšené fasády, dřevěné obvodové i střešní konstrukce. Membrány DuPont™ Tyvek® FireCurb™ navíc poskytují ochranu již ve fázi instalace – jiskra, která na staveništi může snadno přeskočit, již mnohokrát způsobila požár; toto riziko se nyní významně snižuje. Jsme velmi hrdi na tuto inovaci, která je perfektním ztělesněním jedné z hlavních hodnot vize společnosti DuPont: s pomocí vědeckých a technologických poznatků vyrábět produkty, které činí každodenní život bezpečnějším. To je také oblast, v níž si značka Tyvek® již vybudovala celosvětově vynikající pověst,“ dodává Patrick Mousel, produktový manažer pro obvodové pláště budov pro trhy Evropy, Středního východu a Afriky a Asie-Pacifiku, divize DuPont Building Innovations.

Důležitým aspektem bezpečnosti budovy je to, jak se různé materiály, z nichž je postavena, chovají při požáru. Mnoho produktů obsahuje látky, které je činí méně hořlavými; tyto samozhášivé přísady se mohou přidávat přímo do produktu nebo použít jako ochranný povrchový nátěr před nebo po instalaci. Taková úprava může velmi omezit riziko, že se lokální požár rozšíří, případně může požár i pomoci zastavit a dát uživatelům budovy více času na evakuaci – tak může potenciálně i zachránit lidské životy. Mnoho v minulosti úspěšně používaných samozhášivých látek obsahuje halogeny (zejména chlor a/nebo brom), které se při hoření začnou uvolňovat do okolí společně s ostatními plyny, a tak zpomalují spalovací reakce v plameni a působí jako zhášedlo.

Pokud však požár zasáhne i materiál obsahující tyto samozhášivé přísady, uvolněné halogeny působí toxicky v kouři a výparech. Tento důvod vedl celou řadu výrobců k tomu, že začali vyvíjet alternativy.

„Nová produktová řada DuPont™ Tyvek® FireCurb™ flexibilních stavebních membrán využívá inovativní technologie zpomalování hoření, která je založena na nižší hořlavosti polymerových substrátů. Tato technologie neobsahuje žádné halogeny. Místo nich se užívá látka obsahující fosfor, která podporuje tvorbu zuhelnatělé vrstvy na povrchu, který je v kontaktu s místem vznícení. Tato tenká vrstva karbonizovaného polymeru je velmi odolná hoření a vytváří přirozenou bariéru, která brání uvolňování hořlavých látek z membrány, které by jinak sytily oheň. Bez ‚paliva‘ se oheň šíří membránou pomaleji nebo úplně vyhasne. Flexibilní stavební ohnivzdorné membrány DuPont také při hoření produkují méně kouře, což je další výhoda v případě, že dochází k evakuaci lidí z budovy,“ vysvětluje Carlo Weber, specialista na technický marketing produktů pro obvodové pláště v regionu Evropy, Středního východu a afriky, divize DuPont Building Innovations.

V této nové produktové řadě společnost DuPont zkombinovala několik svých vlastních technologií – a vznikla ‚rodina‘ stavebních membrán s moderními vlastnostmi, které uspokojí současné potřeby oboru stavebnictví.

K obrovské katastrofě stačí jen jedna jiskra. Když se dojde v budově ke vznícení hořlaviny, plameny se mohou rychle rozšířit – to je riziko, které se nevyplatí nikdy podceňovat.

Většinou to trvá pouze kolem čtyř minut, než se doutnající ložisko rozhoří. Po pěti minutách už se může jednat o lokalizovaný požár, který zvýší teplotu v zasažených místnostech na úroveň, která ohrožuje lidský život. Kolem deváté minuty hoření už je riziko rychlého rozšíření požáru velmi akutní. V tomto okamžiku může dojít k náhlému vzplanutí, přičemž se teploty mohou vyšplhat až k tisíci stupňů Celsia. Specifikace nejmodernějších ohnivzdorných stavebních produktů je proto zásadně důležitá.

Pro více informací o DuPont™ Tyvek® FireCurb™ navštivte www.FlameRetardant.tyvek.com

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.