logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stříbrná cena České stavební akademie pro akustický závěs Rigips

Poslední inovace společnosti Rigips, speciální akustický závěs Rigips, získal stříbrnou cenu České stavební akademie v soutěži o Stavební výrobek – technologii roku 2011.

speciální akustický závěs Rigips, získal stříbrnou cenu České stavební akademie v soutěži o Stavební výrobek – technologii roku 2011

Rigips stále přináší nová řešení s pomocí modrých akustických systémů pro profesionální a ekonomické odhlučnění budov. Se svým speciálním akustickým závěsem slaví úspěch - získání stříbrnoé ceny České stavební akademie v soutěži o Stavební výrobek – technologii roku 2011.

Akustický závěs byl vyvinut za účelem maximalizace vzduchové neprůzvučnosti stropu s podhledem ze sádrokartonových a sádrovláknitých desek Rigips. Vysoká účinnost je dosažena optimálním přerušením akustické vazby mezi podhledem a nosnou konstrukcí stropu.

Řešení s akustickým závěsem Rigips umožňuje naladění celé sestavy podhledu s ohledem na
  • frekvenční charakteristiky zdroje zvuku,
  • statické požadavky a parametry podhledu.

První prototyp akustického závěsu byl použit společně s modrými akustickými systémy Rigips počátkem roku 2011 při řešení nestandardních požadavků na akustiku hudebního klubu Rock Café v Praze. Stěžejním požadavkem byla minimální hodnota vážené stavební neprůzvučnosti celé konstrukce koncertního sálu R´w = 85 dB. Tuto hodnotu musela splňovat i složená konstrukce stropu. Součástí výsledného řešení, navrženého akustikem Ing. Janečkem, je konstrukce podhledu na míru – zavěšení na akustických závěsech Rigips s modifikovaným nosným roštem opláštěným dvěma vrstvami modrých akustických desek Rigips.

Následný vývoj výrobku přinesl řešení „namíru“ pomocí unifikované řady akustických závěsů Rigips pro různá zatížení a rozdílné požadavky akustiků. V létě 2011 získal finální výrobek osvědčení o užitném vzoru a od té doby je k dispozici pro projektanty a akustiky.

Těžištěm rekonstrukce restaurace Potrefená husa v Praze bylo odhlučnění provozu od sousedních bytů. S ohledem na provoz po 22. hodině byl požadavek na výslednou váženou stavební neprůzvučnost stanoven na R´w = 62 dB. Koncepci akustického řešení navrhl opět Ing. Janeček. Konstrukční schéma a podrobný návrh zavěšení dvojitého podhledu s užitím akustického závěsu a modrých akustických sádrokartonových desek pak provedli specialisté společnosti Rigips.

Skladbu podhledu (počet, tloušťku a druh opláštění, velikost dutiny, druh minerální izolace v dutině) pro dosažení optimální zvukově izolační funkce podhledu určuje specialista akustik. Výběr konkrétního závěsu, počet a rozmístění závěsů a konstrukční upořádání podhledu lze pak řešit ve spolupráci se specialistou společnosti Rigips. Cílem řešení je dosáhnout optimálního napětí ve hmotě Sylomer, které je nutné ke správné tlumicí schopnosti systému.

Akustický závěs Rigips se skládá ze dvou kovových částí. Jedna část závěsu je spojena závěsným táhlem s konstrukcí nosného stropu, druhá kovová část závěsu nese nosné profily konstrukce podhledu. Obě kovové části jsou od sebe důsledně odděleny tlumicí hmotou Sylomer. K dispozici je škála šesti velikostí závěsů s délkami 40, 60, 80, 100, 120 a 140 mm. Úměrně velikosti závěsů vzrůstá i jejich nosnost – 5,0; 8,1; 11,2; 14,3; 17,4 a 20,5 kg na závěs.

Akustický závěs RigipsAkustický závěs byl vyvinut za účelem maximalizace vzduchové neprůzvučnosti stropu s podhledem ze sádrokartonových a sádrovláknitých desek Rigips
odhlučnění klubu Rock Café v Praze pomocí speciálního akustického závěsu RigipsJeden z prvních prototypů speciálního akustického závěsu byl společně s modrými akustickými deskami Rigips použit na odhlučnění klubu Rock Café v Praze

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.