logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Radon v budovách: Neviditelné nebezpečí

Radon je přirozeně se vyskytující radioaktivní plyn, který je bezbarvý, bez zápachu a chuti. Vzniká rozpadem uranu v půdě, horninách a vodě a může se dostat do budov prostřednictvím trhlin v základech a stěnách. Vysoké koncentrace radonu v interiéru představují významné zdravotní riziko.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Podle Světové zdravotnické organizace je radon, po kouření, druhou nejčastější příčinou rakoviny plic. Proto je nezbytné věnovat problematice radonu v budovách patřičnou pozornost, provádět pravidelné měření a v případě potřeby přijímat opatření ke snížení jeho koncentrace. Zásadní je také radonový průzkum a následná opatření již ve fázi projektu.

U stávajících budov je pravidelné měření koncentrace radonu zásadním krokem pro zajištění bezpečného prostředí. Detektory radonu jsou snadno dostupné a mohou poskytnout přesné informace o úrovni tohoto plynu v interiéru. Pokud měření odhalí zvýšené koncentrace, existuje několik možných opatření ke snížení rizika.

Vhodná opatření proti radonu nejsou pouze otázkou zdravotní bezpečnosti, ale také zvyšují hodnotu nemovitosti. Domy s nízkou úrovní radonu jsou atraktivnější a představují nižší zdravotní riziko pro jejich obyvatele. Pro majitele nemovitostí, kteří plánují prodej, může certifikace o nízkých úrovních radonu představovat významnou přidanou hodnotu.

Další díly budou postupně přibývat. Pokud máte zájem spolupracovat s námi na jejich obsahu,
napište na e-mail: martin.kubin@topinfo.cz

Přehled plánovaných dílů:
  • Radon v budově
  • Radon na pozemku
  • Protiradonová opatření budov
  • Větrání a rekuperace jako opatření proti radonu
  • Radon a zákony
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.