logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stavbou roku Zlínského kraje je budova firmy Koma Modular

KOMA MODULAR Vizovice
KOMA MODULAR Vizovice

Administrativní budova výrobce modulárních systémů Koma Modular ve Vizovicích na Zlínsku získala nejvyšší cenu v soutěži Stavba roku 2018 Zlínského kraje, Grand Prix architekta Pavla Nováka. Firma pavilon původně vyrobila pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, poté jej přesunula do svého areálu a po úpravách slouží jako administrativní budova.

Reklama

Grand Prix se v soutěži neuděluje každý rok, ale pouze mimořádným stavebním počinům, jde o šestou cenu udělenou v soutěži, která se letos konala 17. rokem, řekla dnes novinářům předsedkyně poroty Dagmar Nová.

Odborná porota u objektu společnosti Koma Modular ocenila kultivovanost stavby i její provedení. "Velmi nás potěšila celková kvalita díla, je to ukázka zcela jiné stavební technologie, je to modulární systém, je to ukázka toho, jakým způsobem se dají objekty postavit z tohoto systému. Takovou úroveň, kvalitu prací, řešení detailů, interiérového řešení, to se vidí málokdy. Navíc doplněno vynikajícím dílem výtvarníka (Lukáše) Rittsteina a Báry Šlapetové, což je v rámci republiky ojedinělé," uvedla Nová.

O administrativní budově KOMA MODULAR čtěte také v článku KOMA, Baťovská tradice ve Vizovicích

V minulosti dostaly Grand Prix tři objekty v bývalém zlínském baťovském průmyslovém areálu, a to Podnikatelské a inovační centrum, Baťův mrakodrap a Baťův institut, také hospic Citadela ve Valašském Meziříčí, loni ji získal Vzdělávací komplex zlínské Univerzity Tomáše Bati, který navrhla architektka a zlínská rodačka Eva Jiřičná a její pražský kolektiv.

Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) udělil cenu rekonstrukci Obchodního domu Zlín. Objekt byl postaven v roce 1931 podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury, při rekonstrukci byla budově vrácena původní podoba.

Administrativní budova KOMA MODULAR byla původně pavilonem ČR na EXPO 2015 v Miláně

Porotci letos hodnotili 48 staveb dokončených stavebními firmami ze Zlínského kraje v loňském roce, loni bylo přihlášených 39 staveb. Nejvíce staveb bylo tradičně přihlášeno v kategorii Stavby občanské vybavenosti, bylo jich 14, hlavní cenu získala druhá etapa centrálních objektů v Uherskohradišťské nemocnici. Nejlepší mezi domy pro bydlení byl Bytový dům-Rezidence Štěpnice 2 v Uherském Hradišti. V dalších kategoriích dostaly hlavní cenu nová válcovna napajedelské společnosti Fatra, rekonstrukce úpravny vody v Tlumačově na Zlínsku či multifunkční budova v obci Košíky.

Úroveň kvality staveb podle Nové v posledních letech roste. "Na trhu se objevují nové materiály, ne zrovna levné, taky náročné na práci s nimi, a ukazuje se, že firmy s tím umí dělat," uvedla Nová. Soutěž organizuje krajská organizace Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.