logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co všechno zkracuje životnost zateplené fasády?

Správně udržovaná fasáda správně plní své funkce 20 let i déle.
Správně udržovaná fasáda správně plní své funkce 20 let i déle.

Aby zateplená fasáda domu vydržela předpokládaných 20 let, nebo i déle, potřebuje po několika letech odbornou prohlídku a případný servisní zásah. Jinak postupně ztrácí svoji tepelnou funkci. Co tedy zateplenou fasádu ohrožuje a vy to možná nevíte?

Reklama

Častou příčinou zkrácení životnosti fasády je lidská nevšímavost a podceňování či neznalost prvotních příznaků degradace jejího povrchu. Zkracují ji také chyby v technologickém postupu, které se však obvykle projeví až dlouho po předání díla.

Mikropraskliny – snadno je přehlédnete, do fasády jimi vniká voda, která po zmrznutí může trhat svrchní vrstvu fasády. Ta se pak začíná drolit a rozpadat.

Díry a praskliny – proniká jimi do fasády voda, vznikají v ní plísně a ložiska řas, což oslabuje svrchní vrstvu fasády. Čím je vrchní vrstva fasády slabší, tím méně plní zateplovací funkci. Praskliny navíc mohou ukazovat chyby v konstrukci fasády. Vše dohromady ústí v drolení, rozpadání a zkrácení životnosti.

Zelené a černé skvrny – to jsou kolonie řas, nebo plísní, které žijí na fasádě a rozrušují její povrch. Narušují tak jeho soudržnost. Svrchní vrstva se odroluje, slábne a je méně odolná. Mikroorganismy do okolí také uvolňují alergeny.

Graffiti – barvy ze sprejů nejsou určené na fasády. Pronikají hluboko do vrchní vrstvy, jejíž soudržnost tím narušují. Čím hlouběji spreje proniknou do fasády, tím hůř se jich potom zbavuje.

Nevhodné mytí a údržba – například používání tlakové a ne-demineralizované vody obrušuje fasádní povrch, což jej oslabuje, snižuje jeho odolnost a v důsledku tedy zkracuje životnost celého systému.

Polovina životnosti – nejpozději po 10 letech je vhodné nechat provést kvalifikovanou prohlídku, pokud možno i ve výškových partiích. Čím víc je na fasádě prvků, jako jsou parapety či stínění, tím větší je riziko, že někudy zatéká.

UV záření – zateplené fasády mají fakticky plastový povrch. Jedním z největších nepřátel plastů je UV záření, které je v podstatě rozežírá. Nejlépe je to vidět na zahradním nábytku, ale podobně UV záření působí i na fasády.

Při správné péči si fasáda zachová svoji funkci po celých 20 let, obvykle však déle. Technologicky správně provedou renovací, však lze její životnost prodloužit o zhruba dalších 10 let,“ upozorňuje Jan Hrdlička ze společnosti Fasádní servis (zde), která se péči o fasády věnuje již 16 let.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.