logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Masivní výskyt řas a plísní na českých zateplených fasádách

Většina vlastníků zateplených domů starších 10 let se setkává s problémem zelenajících fasád, které se postupně stávají jejich noční můrou. Jsou opravdu plísně na fasádách vážným problémem? Proč vznikají a jak se jich zbavit?

Fenomén, o kterém se skoro vůbec nemluví, rozkrývá Radek Kubálek ze společnosti Pragotherm, servis fasád, která se na odstranění řas a plísní z fasád a jejich údržbu specializuje:

Příčinu masivního a rychlého zařasování hledejme už v 90. letech, kdy kvalitní zateplovací systémy importované z Německa a Rakouska začaly střídat levnější a méně kvalitní materiály lokálních výrobců v České republice. Snaha těchto výrobců o co největší podíl na trhu měla zásadní vliv na úroveň kvality technologií zateplování. V podstatě se na kvalitě některých materiálů šidilo a částečně šidí dodnes. Co mělo izolovat kvalitou, se nahradilo kvantitou a tloušťkou izolantu. Co mělo být cementové, bylo pískové, a co mělo být silikonové, nebylo ani zdaleka silikonové.

Nekvalitní materiály používané při zateplování fasád však nejsou jedinou příčinou vzniku řas a plísní na fasádách. Je to kombinace více faktorů. Uveďme ty hlavní:

  1. Okolní biopásmo, zeleň a vzrostlé stromy na sídlištích a v blízkosti fasád bytových domů
  2. Teplé zimy s minimem mrazivých období
  3. Chladná povrchová teplota fasády
  4. Strukturální a porézní omítky používané na zateplených fasádách
  5. Nekvalitně navržené nebo provedené klempířské a zámečnické prvky na fasádě
  6. Nezkušenost projektantů při zpracování některých detailů v projektových dokumentacích

Plísně na fasádách nepředstavují pouze estetický problém, ale mohou způsobovat také zdravotní rizika

Za narůstající problém se zelenajícími fasádami tedy může kombinace přírodních vlivů, nekvalitní materiály a neodbornost, až šlendrián. Jak ale můžeme s těmito faktory bojovat? Podle Radka Kubálka je třeba, abychom si byli schopni přiznat pravdu a poučit se z chyb, kterých jsme se v minulých letech dopouštěli. „S přírodou se těžce bojuje, ale pokud budeme na sídlištích provádět citlivé prořezy, pokud budeme zdokonalovat nebo hledat nové technologie zateplení, pokud pochopíme všechny souvislosti a potřeby fasád bytových domů, máme do budoucna šanci tento stav změnit,“ říká Kubálek.

Dnes již existují účinné technologie, které odolávají růstu řas a plísní na zateplených fasádách. Společnost Pragotherm, servis fasád dlouhodobě spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci (TUL). Výsledkem této úzké spolupráce je unikátní fotokatalytický nátěr Algaclean, který účinně řasy a plísně z fasády odstraňuje díky samočistícímu efektu. Takto ošetřená fasáda dokáže vzdorovat řasám a plísním mnohonásobně déle, než většina nátěrů dostupných na trhu.



Společnost PRAGOTHERM, servis fasád je specializovanou firmou, která se zabývá problematikou zateplených obvodových plášťů bytových a komerčních domů.
Díky dlouholeté spolupráci na projektu výzkumu fotoaktivních technologií s Technickou univerzitou v Liberci (TUL) jsme schopni poskytnout služby na velmi vysoké technologické úrovni s dlouholetou garancí záruk na provedené stavební práce.


PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o.
logo PRAGOTHERM, servis fasád s.r.o.

Zaměřujeme se na sanace, opravy a čištění zateplených fasád na území celé ČR. Nabízíme také odstranění graffiti, zateplení bytových a komerčních objektů. Pro ochranu fasád před působením řas a plísní používáme unikátní vysoce účinné samočistící fotoaktivní ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.