logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Týden FM 2018 – program v Praze i v Brně

Tradiční Týden FM se letos koná 19.11.2018 do 23.11.2018 v Brně, ve spolupráci s VUT Brno. Všechny akce, na něž jste zvyklí, tj. exkurze, konference, společenský večer s předáním cen FM AWARDS, workshopy a firemní akce, se budou konat i letos. Novinkou je letos program v Brně i v Praze.

Reklama

Motto letošního ročníku Týdne FM je Prostor & prosperita

Týden FM se koná 19.-23.11.2018 Brně a v Praze.
Níže uvádíme jednotlivé akce v programu a redakce TZB-info také požádala o krátký komentář Ing. Milan Hampla, prezidenta IFMA.CZ a jednatele IKA DATA spol. s r.o. a Ing. Michala Faltejska z Fakulty stavební, VŠB - TU Ostrava a start upu smart urbido s.r.o., vítěze studentské kategorie FM Awards 2016.

PROGRAM:

Týden FM zahájí pondělní exkurze do Thermo Fisher Scientific Brno, s. r. o.

19. 11. 2018 /16:00 - 18:00 hod. / Thermo Fisher Scientific Brno, s. r. o., Vlastimila Pecha 12, Brno

  • Thermo Fisher Scientific je světovým lídrem produktů pro vědu s obratem 20 miliard USD a více než 65 000 zaměstnanci v 50 zemích světa. Společnost pomáhá svým zákazníkům urychlovat výzkum v oblasti živých věd, řešit složité analytické problémy, zlepšovat lékařskou diagnostiku a zvyšovat produktivitu laboratoří.
    Brněnské technologické centrum je největší výrobou elektronových mikroskopů na světě. Plocha čisté výroby odpovídá velikosti 2 fotbalových hřišť a vzduchotechnika budovy by uchladila 4 hokejové arény. Společnost zaměstnává 950 odborníků, jejichž průměrný věk je 36 let a více než polovina z nich má vysokoškolské vzdělání. Díky nim díky nim odchází do světa na 600 přístrojů ročně. V roce 2016 převýšila hodnota exportu z Brna 8,5 mld. Kč
    1)

Celodenní mezinárodní konference

20. 11. 2018 / 9:00 - 17:30 hod. / Fakulta stavební VUT, Veveří 331/95, Brno

  • Chtěli bychom, aby se návštěvníci stali také trochu tvůrci obsahu. V programu jsou proto zařazeny k přednáškám dva diskusní bloky panelová diskuze na téma "FM a digitální transformace" a diskuze u kulatého stolu "Moderní pracovní místa", uvádí IFMA CZ na svém webu.

FM AWARDS a společenský večer

20. 11. 208 / 19:00 - 23:00 hod. / "U Královny Elišky", Mendlovo náměstí 959/1b, Brno

  • Společenský večer s FM Awards "U královny Elišky" v Brně bude určitě nejen příjemnou společenskou příležitostí, ale zejména příležitostí ke slavnostnímu udělení FM AWARDS. Pravidelně odborná porota vybírá nejlepší z přihlášených prací pro kategorie Projekt roku, Studentská práce roku, Odborná práce roku a Osobnost roku.

Diskuzní panel "Role FM asociací - Přítomnost a budoucnost IFMA CZ"

21. 11. 2018 / 10:00 - 12:30 hod. / Fakulta stavební VUT, Veveří 331/95, Brno


Workshop "BIM a GIS pro FM aneb jak je prostor důležitý nejen pro prosperitu"

21. 11. 2018 / 12:30 - 15:30 hod. / Fakulta stavební VUT, Veveří 331/95, Brno

  • TZB-info: V roce 2016 vám porota za práci „Smart Cities – chytrá správa města s využitím metody BIM“ udělila FM awards, zůstal jsem na alma mater a zároveň založil start up, kde se problematice dále věnujete. Byla na cestě cena FM Awards dobrou motivací, případně signálem, že jste na správné cestě? Zároveň se věnujete využití BIM modelu v trochu netradiční oblasti v rámci municipality. Co městu přinese investice do 3D modelu? A zvládnou to vlastními silami - když ne pořídit, tak spravovat?
    Ing. Michal Faltejsek, Fakulta stavební, VŠB - TU Ostrava a start up smart urbido s.r.o.: Cena FM Awards spustila nebo ovlivnila spoustu nadcházejících událostí. Jednou z nich bylo pokračování v tématu BIM a Smart Cities v rámci doktorského studia. Původní téma disertační práce „Tvorba 3D modelů měst a výpočty šíření znečištění v zástavbě“ bude ještě trochu modifikováno a sehraje tam svoji roli také facility management. Toto je téma navazující na moji diplomovou práci a jakési pokračování ve směru k informačním modelům/managementu měst. A druhou velmi důležitou bylo založení start upu urbido, jakožto webové aplikace právě pro municipality. Ta je založena na principech vycházejících z mých předchozích prací a jde především o poskytnutí jednoduchého a účelného softwaru právě pro obce. Tu aplikaci se svými kolegy stále rozvíjíme, ale už nyní máme k dispozici první verzi, kterou chceme „pustit do světa“. Takže ano. Minimálně mi to potvrdilo správnost směru, kterým jsem se vydal.
    Cesta k 3D modelu v obcích je stále trochu během na dlouhou trať.
    Nicméně velká města již své 3D modely mají a myslím, že s nimi dokáží i efektivně pracovat a využívat je. U menších měst a obcí je to otázkou budoucnosti, ale ne tak vzdálenou. Takový je můj názor. Stejně jako u solitérních staveb mělo smysl přejít z 2D výkresů ke 3D modelu a informaci, tak podobný princip musí fungovat i v měřítku obcí.
    Já se věnuji především facility managementu a tak model a informace sleduji z tohoto pohledu, a právě toto mi u obcí dává největší smysl. Obce mají na starost velké množství majetku, který musí spravovat. Informační modelování, nebo můžeme říci spíše informační management s využitím modelu, může sehrát svoji roli ke snižování nákladů, pracnosti i času, ale třeba i transparentnosti, komunikaci apod. Tak jako u solitérních staveb. A pokud se jim poskytne kvalitní nástroj, jistě v něm dokáží sami efektivně pracovat a model spravovat.
    Nicméně druhým dechem bych dodal, a trochu jsem to již zmínil, že postupně člověk v této oblasti se pohybující zjišťuje, že ten 3D model není až tak důležitý. Důležité jsou informace a správné zacházení s nimi, trochu změny myšlení a ještě špetka ochoty přijímat nové věci, které okolo nás fungují. 3D informační model bude přirozenou následující součástí.

Kulatý stůl "Automatizace budov"

23. 11. 2018 / 9:00 - 11:00 hod. / hotel Diplomat, Evropská 15, Praha

  • Automatizace budov se postupně vyvíjela z technologických procesů obecně označovaných jako Měření a Regulace. Následně se však rozrostla o odvětví, která se dříve řešila odděleně, nebo se dokonce neřešila vůbec. Vzniklo tak nové odvětví BMS - Building Management System, které si bere za cíl komplexně řídit a ovládat budovy s třemi základními znaky inteligentních budov, což jsou úspory, komfort a bezpečnost.
    Vývoj technologií směřuje k uživatelům, aby mohli procesy v budově lépe ovládat a sledovat. Ovládací jednotky s dotykovým displejem umožňují realizovat zcela nové, intuitivní způsoby řízení, využití webových prohlížečů v notebooku nebo tabletu se stalo samozřejmostí.

Pro partnery IFMA CZ je vyhrazen čas 22.11.2018 a program bude ještě upřesněn.

Týden FM 2018 - REGISTRACE



zdroje: 1) webové stránky Thermo Fisher Scientific Brno, s. r. o.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.