logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v závěru 2017

Ilustrační obrázek zdroj: ESTAV.cz - KION otevřel ve Stříbře svůj nejmodernější závod
Ilustrační obrázek zdroj: ESTAV.cz - KION otevřel ve Stříbře svůj nejmodernější závod

Industrial Research Forum oznamuje předběžné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi ve 4. čtvrtletí 2017.

Reklama

Industrial Research Forum bylo založeno v roce 2010 s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členové Industrial Research Fora, společnosti CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield a JLL, sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu.

Nové prostory dokončené ve 4. čtvrtletí 2017

Ve čtvrtém čtvrtletí 2017 bylo dokončeno celkem 255 300 m2 skladových ploch ve 14 průmyslových parcích na území České republiky. Mezi největší dokončené projekty se řadí distribuční centrum pro společnost 4PX (66 200 m2) ve VGP Park Jeneč, nová hala v areálu VGP Park Chomutov (32 700 m2), částečně postavena pro společnost Magna (41%), a postavený sklad pro společnost KION Group v Panattoni Park Stříbro (26 500 m2). Poměr spekulativní výstavby ve čtvrtém čtvrtletí roku 2017 se pohyboval na úrovni 33 % z celkového objemu dokončených prostor.

Za celý rok 2017 dosáhlo množství nově dokončených prostor 685 400 m2, což představuje meziroční nárůst o 24 %. Celková plocha moderních skladových a průmyslových prostor v ČR nyní dosahuje 7,0 milionů m2.

Projekty ve výstavbě

Na konci čtvrtého čtvrtletí roku 2017 bylo ve výstavbě celkem 504 300 m2 skladových a výrobních prostor, přičemž více než 40 % z nich se nachází v Praze a jejím nejbližším okolí. Ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku byla zahájena výstavba hal o celkové rozloze 51 600 m2. Bezmála 70 % z celkového objemu prostor, které se aktuálně nachází ve fázi výstavby, by mělo být dokončeno v prvním čtvrtletí roku 2018. Podíl spekulativní výstavby se v posledním čtvrtletí pohyboval na úrovni 34 %.

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) v České republice zůstalo ve čtvrtém čtvrtletí 2017 stabilní a pohybuje se na úrovni 4,50 EUR/m2/měsíc. Výše nájemného za kancelářské vestavky dosahuje 8,50 – 9,00 EUR/m2/měsíc. Obvyklá výše servisních poplatků se pohybuje mezi 0,50 – 0,65 EUR/m2/měsíc.

Další informace o trhu včetně poptávky a míry neobsazenosti budou zveřejněny Industrial Research Forem během následujících dvou týdnů.

Definice:

Celková výměra a nová nabídka:

Moderní skladové a výrobní prostory třídy A stavěné a vlastněné developerem nebo investorem za účelem pronájmu třetím stranám. Nezahrnuje nemovitosti vlastněné koncovým uživatelem. Nová nabídka zahrnuje výše zmíněné prostory dokončené v daném období, včetně kancelářských vestavků.

Nejvyšší dosahované nájemné:

Představuje nejvyšší nájemné, které lze ke konci sledovaného čtvrtletí dosáhnout za skladové prostory nejvyšší kvality a technické specifikace v nejatraktivnější lokalitě na trhu. Nájemné je uváděno pro jednotku s 5 000 m² hrubých vnitřních ploch, se stropní výškou přesahující 8 metrů, využívanou primárně pro distribuci a skladování a s délkou pronájmu pět let.

Míra neobsazenosti:

Podíl fyzicky volných prostor v dokončených budovách z celkové výměry skladových a průmyslových prostor včetně kancelářských vestavků a zázemí.

COPYRIGHT © INDUSTRIAL RESEARCH FORUM 2018 Tato publikace je vlastnictvím Industrial Research Fora a nesmí být kopírována, reprodukována a dále šířena v jakékoliv podobě nebo jakýmikoliv prostředky a to jako část nebo celek bez uvedení Industrial Research Fora jako zdroje informace. Informace obsažené v této tiskové zprávě jsou indikativní a byly získány ze zdrojů považovaných za důvěryhodné. Industrial Research Forum na sebe neváže odpovědnost za škodu nebo ztrátu způsobenou jakoukoliv neúmyslnou nepřesností v této zprávě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.