logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V roce 2018 dokončí Skanska první projekt certifikovaný standardem WELL v ČR

Skanska pomáhá ve střední a východní Evropě zavádět na trhu WELL Building Standard™, a učinila tak velký krok směrem k plně trvale udržitelným budovám. WELL je přední standard ve stavebnictví, který se zaměřuje na zdraví a duševní pohodu lidí skrze prostředí v budovách.

Reklama

WELL Building Standard™, který spravuje WELL Building Institute™ (IWBI™), je předním standardem, jenž se zaměřuje na vliv, který má prostředí, ve kterém pracujeme a žijeme, na duševní pohodu uživatelů. Ke splnění požadavků certifikace WELL požaduje, aby vlastník předložil dokumentaci týkající se nemovitosti a aby nemovitost podstoupila důkladné zkoušky a závěrečné vyhodnocení společností Green Business Certification Inc. (GBCI). GBCI je externím certifikačním orgánem pro WELL, jenž zajišťuje splnění všech požadavků WELL na výkonnost v oblastech, jakými jsou například voda a ovzduší. K udržení certifikace je nezbytné zkoušky opakovat každé tři roky.

Pro nás to představuje významné obchodní rozhodnutí a další krok směrem k pracovištím, které odolají toku času a které se soustředí na potřeby a pohodlí zaměstnanců. V roce 2009 jsme byli prvním developerem ve střední a východní Evropě, který stavěl veškeré budovy v souladu s certifikačním systémem LEED a který přesvědčoval investory, nájemníky i celý stavební trh o tom, že zelené budovy jsou dobrá věc. Tentokrát to určitě nebude jiné. Nyní, když se LEED stal zcela běžným standardem, činíme další krok a přijímáme závazek k udržitelnějšímu trendu. WELL je ve střední a východní Evropě inovačním nástrojem, který nám pomůže se více soustředit na vytváření přívětivých a zdravých pracovišť,“ uvedla Katarzyna Zawodna, prezidentka Skanska Commercial Development Europe.

Skanska Property dokončí kancelářskou budovu v Praze-Holešovicích přibližně za rok a zřejmě jako první stavba v Česku získá certifikát WELL
Skanska Property dokončí kancelářskou budovu v Praze-Holešovicích přibližně za rok a zřejmě jako první stavba v Česku získá certifikát WELL
Certifikát WELL u budov hodnotí i možnosti sportu. Projekt Visionary počítá například s běžeckou dráhou na střeše
Certifikát WELL u budov hodnotí i možnosti sportu. Projekt Visionary počítá například s běžeckou dráhou na střeše
The WELL Building Standard se zaměřuje na uživatele budovy, na jejich potřeby, zdraví a pohodu
The WELL Building Standard™ se zaměřuje na uživatele budovy, na jejich potřeby, zdraví a pohodu

Certifikace WELL je systém vycházející z výkonnosti pro měření, certifikaci a monitoring prvků ve stavebním prostředí, které mají vliv na zdraví a duševní pohodu člověka skrze kvalitu ovzduší, vody a přístup ke zdroji světla. Stejně tak se soustředí na osobní pohodlí, přístup ke zdravé stravě a vliv budov na organismus a duševní zdraví. Kancelářské budovy, jimž byl přiznán tento certifikát, budou zaměstnancům v budoucnosti poskytovat další výhody jako například sportovní aktivity a zahrady se zeleninou. Jak uvádí zpráva „Jak vybudovat pracoviště budoucnosti“ sestavená JLL, až 96 % z 6 500 posuzovaných organizací zavedlo prvky pro duševní pohodu a až tři čtvrtiny z nich plánuje tuto nabídku rozšiřovat v příštích dvou letech v důsledku zlepšení produktivity[1] oceňované samotnými zaměstnanci.

V případě kancelářských budov se zelená řešení již stala normou. Skanska je v této oblasti ve střední a východní Evropě průkopníkem. V roce 2012 byla prvním developerem, který získal platinovou certifikaci LEED za Shell & Core (obálka budovy) v kombinaci s LEED Platinum za Commercial Interior (provedení komerčního interiéru) na projektu City Green Court v Praze.

Další informace o certifikaci WELL:

  • Certifikace WELL vychází ze sedmi kritérií: ovzduší, voda, světlo, strava, tělesná kondice, duševní zdraví a pohodlí.
  • WELL Building Standard byl poprvé představen v USA v roce 2014.
  • WELL má kořeny v lékařském výzkumu, který zkoumá spojení mezi budovami, v nichž trávíme přibližně 90 % našeho času, a vlivem na zdraví a duševní pohodu jejich obyvatel.
  • V současnosti certifikaci dle WELL splňuje nebo o ni usiluje více než 393 projektů o celkové podlahové ploše přes 7,7 milionů čtverečních metrů.
  • Nové ústředí společnosti Skanska v Polsku, projekt Spark, je již připraven, aby se stal prvním projektem s certifikací WELL v Polsku.
The WELL Building Standard
The WELL Building Standard™
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.