logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Globální studie rezidenčního trhu: Růst nákladů a nedostatek pracovních sil brzdí rozvoj

Z analýzy PlanRadaru vyplývá, že s ohledem na nedostatek pracovních sil by rozvoji bydlení pomohlo větší využívání moderních technologií. Jde o klíčové, ale dosud nedostatečně využívané řešení.

Nová globální studie PlanRadaru odhaluje, že firmy působící v oboru jsou v současnosti pod značným tlakem: téměř 80 % respondentů uvedlo, že čelí rostoucím nákladům. Jako hlavní výzvu uvádějí nedostatek pracovních sil, které ke zvyšování výdajů významně přispívá. Téměř dvě třetiny firem totiž musí řešit nárůst mezd a více než 75 % uvádí zpoždění projektů kvůli nedostatku pracovníků, což snižuje jejich ziskovost. Podle 65 % dotazovaných by investice do moderních technologií mohly díky vyšší efektivitě zvýšit profitabilitu, nicméně zavádění těchto inovativních řešení zůstává pomalé.

Shrnutí:
  • Tři hlavní problémy, které znamenají pro současné stavebnictví klíčové výzvy: téměř 50 % dotazovaných uvádí nedostatek pracovních sil, následuje nejistota ohledně vládní politiky a také finanční omezení.
  • Nedostatek pracovních sil: 76,13 % respondentů uvádí negativní dopady na harmonogram projektů.
  • Technologie jako řešení: 65 % dotazovaných firem věří, že technologie může zvýšit jejich ziskovost a efektivitu práce. Přijímání nových technologických řešení je ale pomalé.
  • Rostoucí náklady: za poslední rok je hlásí 78 % respondentů.
  • Stavební firmy bojují s tím, aby v důsledku výše uvedených problémů dokázaly uspokojit vysokou poptávku. Více než 50 % respondentů aktivně zkoumá nové příležitosti k růstu. Své aktivity omezuje pouze zhruba 12 % firem, které se zúčastnily studie.

Plné znění studie s podrobnými informacemi


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.