logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Prokazování souladu s principy ESG: investiční příležitost pro stavebnictví v hodnotě 33,9 bil. dolarů

Stavební profesionálové přesto podceňují význam digitálních řešení pro prokazování souladu s principy ESG. Analýza společnosti PlanRadar ukazuje, že pouze třetina z nich si uvědomuje výhody těchto nástrojů pro získání certifikace ESG.

Společnost PlanRadar, lídr v oblasti digitální dokumentace, komunikace a reportingu pro stavebnictví, facility management a reality, přichází s analýzou mezi odborníky ve stavebnictví týkající se vlivu a využívání digitálních platforem na vyhodnocování souladu s principy ESG. Hlavním závěrem analýzy je, že pouze třetina stavebních profesionálů považuje digitální nástroje v tomto ohledu za užitečné. Oproti tomu zákazníci PlanRadaru při používání digitálních nástrojů hlásí významné přínosy, což poukazuje na velkou příležitost, kterou celé odvětví může využít, tuzemský trh nevyjímaje.

Aby společnosti dosáhly na environmentální certifikaci, je nezbytné, aby přijaly energeticky úsporná opatření, snížily emise, efektivně hospodařily s přírodními zdroji, omezily produkci odpadu a chránily přírodní prostředí. Průzkum společnosti PlanRadar přitom odhalil zajímavý poznatek – v tom, jak je vnímáno využití digitálních nástrojů pro dosažení souladu s environmentálními požadavky, existují značné rozdíly:

  • Analýza ukazuje, že pouze 60 %1 odborníků v oboru si uvědomuje snížení spotřeby papíru díky využívání digitálních nástrojů. U zákazníků PlanRadaru však tento procentuální podíl výrazně stoupá na 90 %2.
  • Pouze 34 %1 expertů v odvětví věří, že IT řešení přispívají k omezení plýtvání materiálem. Oproti tomu optimističtějších 60 %2 zákazníků PlanRadaru hlásí zásadní přínosy v minimalizaci předělávek a úspoře zdrojů díky využívání digitálních platforem.

Výsledky analýzy potvrzují i lokální data: Čeští profesionálové jsou sice pozitivní například ohledně přínosu digitálních nástrojů ke snižování množství odpadu – 41,51 % z nich hodnotí jejich využití jako skvělý přínos, což je vysoko nad průměrem analýzy, nicméně i v tomto případě je vidět obrovský potenciál pro zlepšení. „Celkově jde říci, že ačkoli jsou tuzemské firmy ohledně přijetí digitalizace opatrné, u našich klientů vidíme, že k ní postupně získávají důvěru a zjišťují, jak moc jim mohou být nové technologie nápomocné,“ vysvětluje Adam Heres Vostárek, regionální manažer pro Českou republiku ve společnosti PlanRadar.

Analýza společnosti PlanRadar poskytuje cenné poznatky o prověřování a hodnocení faktorů ESG jako jednom z kroků k dosažení souladu s předpisy.


Poznámky

1 Analýza PlanRadaru mezi profesionály z oboru stavebnictví a realit (1 355 odborníků z 19 zemí, srpen 2023) ... Zpět

2 Analýza PlanRadaru mezi jeho klienty (2 471 uživatelů PlanRadar z 20 zemí, únor 2023) ... Zpět

Více se můžete dočíst zde.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.