logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Green cleaning v profiúklidu: Mohou bioenzymy, nanotechnologie a rostlinná čistidla nahradit chemikálie v úklidovém průmyslu?

Firmy, které se zaměřují na profesionální úklid a údržbu budov, čekají velké změny. To, co před několika lety začalo jako trend, se rychle stává novým standardem. Green cleaning neboli zelený úklid založený na používání ekologických metod a produktů s minimálním vlivem na přírodu se stává klíčovým prvkem udržitelnostních strategiích mnoha firem.

Vývoj zelených čisticích technologií jde proto rychle kupředu a přináší zajímavé alternativy ke konvenčním čistidlům i tradičním ekologickým přípravkům.

Soda a ocet. K šetrnému úklidu je využívaly už naše prababičky. Málokdy však tyto ekologické varianty chemických čistidel stačí pro účely profesionálního úklidu, který musí být precizní a rychlý. „Zatímco při domácím úklidu si můžeme dovolit věnovat se jednomu znečištěnému místu opakovaně, případně můžeme nechat sodu či ocet působit tak dlouho, jak je třeba, v profesionálním úklidu jde o čas. Takže tam bychom si museli prostě vybrat – bude uklizeno precizně, nebo rychle? Profi úklid ovšem musí být precizní a musí být včas,” upozornil na limity domácích ekologických čistidel ředitel útvaru úklidu SSI Group David Fiala.

Na trhu se proto začínají objevovat produkty, které využívají inovativní postupy výroby ekologických čistících prostředků s rychlým a dostatečným účinkem.

Elektrolyzovaná voda

Mytí nádobí, podlahy, oken, koupelny či dokonce toalety. K tomu všemu by mohla stačit jen voda, která projde procesem elektrolýzy. Trocha soli a elektrického proudu způsobí, že se z obyčejné pitné vody stane směs účinného čistidla hydroxidu sodného a kyseliny chlorné, která má dezinfekční účinky.

Čistidla na bázi enzymů

Hlavní předností bioenzymů je jejich schopnost efektivně rozpouštět organické látky. Na rozdíl od konvenčních chemických čistidel jsou netoxická a biologicky rozložitelná.

Rostlinné surfaktanty

Tyto povrchově aktivní látky získávané z rostlin mají schopnost snižovat povrchové napětí vody, což umožňuje lepší smáčení a rozpouštění nečistot.

Nanotechnologie

Nanotechnologie přináší revoluci v řadě odvětví, profesionální úklid nevyjímaje. V případě ošetřovaných povrchů působí na jejich atomární a molekulární úrovni.

„Nahrazení konvenčních chemických čistidel v profesionálním úklidu ekologickými nebo alternativními čistidly je téma, které se stále více dostává do popředí zájmu, zejména s ohledem na ochranu životního prostředí a zdraví. Aktuálně pro naše klienty zejména hledáme vhodná řešení s přihlédnutím ke kritériím ESG. Jsme ve fázi hledání a zkoušení a vyhodnocování účinnosti zavedených změn,” doplňuje Fiala.

Více informací


Special Service International, spol. s r.o.
logo Special Service International, spol. s r.o.

Jsme ryze českou rodinnou firmou. Vznikli jsme v roce 1990 jako jedna z prvních společností v oboru. Zajišťujeme komplexní služby IFM - bezpečnost, údržbu, energetiku a úklid nemovitostí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.