logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Inovace a udržitelnost. Co rok 2024 přinese v oboru facility managementu?

S příchodem roku 2024 se obor facility managementu musí připravit na dynamické změny. Tři klíčové trendy totiž určí další vývoj tohoto odvětví. Důraz na udržitelnost, robotizace a nové technologie jak

Udržitelnost a ESG reporting

Rok 2024 přináší v oblasti FM vzrůstající důraz na udržitelné a ekologicky šetrné postupy. Potřeba těchto prostředků se bude zvyšovat s blížící se povinností ESG reportingu pro všechny firmy. „Nezahálíme ani v tématu ESG, pracujeme na uceleném a efektivním nefinančním reportingu, vyvinuli jsme svůj emisní kalkulační nástroj a držíme se strategie ve snižování emisí. Dále nabízíme např. produkty Lucart, které jsou zářným příkladem cirkulární ekonomiky,“ přibližuje Jaroslav Vaněk, CEO OKIN FACILITY. 

Uklízecí roboti

Roboti-pomocníci jsou jedním z nejrychleji se rozvíjejících trendů v oblasti FM. Tím, jak jsou stále výkonnější a dostupnější, stává se běžnějším vídat je vykonávat rutinní úkoly jako úklid prostorů. „V roce 2024 se dá předpokládat, že robotika bude hrát větší roli v provádění úkolů spojených s úklidem či údržbou. I nadále bude ale nutná lidská pomoc. V OKIN FACILITY tak aktivně kombinujeme robotické technologie s lidským faktorem,“ vysvětluje Vaněk.

Rozšíření loT a AI

Nadcházející rok bude také ve znamení hlubší integrace internetu věcí (IoT) a umělé inteligence (AI). Využití datové analýzy a inteligentních systémů umožní lepší sledování životnosti zařízení, efektivnější využívání prostorů i optimalizaci celkového řízení budov. „IoT dnes můžeme vidět v budovách ve formě čidel, díky kterým se stávají chytrými. Tento systém se využívá k monitorování spotřeby a zařízení, což může vést k předvídání nutné údržby i úsporám energie,“ uzavírá Vaněk.


OKIN FACILITY
logo OKIN FACILITY

Již 30 let přinášíme celé řadě významných lokálních i mezinárodních klientů služby integrovaného facility managementu na základě Solutions Partnershipu. Působíme v šesti evropských zemích a neustále rosteme. S využitím moderních technologií efektivně ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.