logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

DELTA Group úspěšně dokončila sedmiletou přestavbu nemocnice

Zdroj: DELTA Group ČR – Hlavní vstup do Nemocnice sv. Josefa ve Vídni. Projektové řízení a koordinace: DELTA Group.
Zdroj: DELTA Group ČR – Hlavní vstup do Nemocnice sv. Josefa ve Vídni. Projektové řízení a koordinace: DELTA Group.

Na podzim 2022 byla slavnostně dokončena rekonstrukce a dostavba Nemocnice sv. Josefa ve Vídni. Příprava a realizace tohoto rozsáhlého projektu trvala celých šestnáct let, samotné stavební práce pak probíhaly sedm let za nepřerušeného provozu nemocnice.

Koncem května proběhla osobní prohlídka nemocnice pro zájemce, kteří chtějí vědět, jak se taková přestavba nemocnice, jež se vyznačuje průměrně 4 000 porody ročně (nejvíce v celém Rakousku) řídí a koordinuje. I přes překážky spojené s pandemií a zachováním provozu nemocnice se podařilo modernizovat stávající nemocniční budovu, která byla přizpůsobena nejnovějším technickým standardům, a připojit k ní hned tři nová křídla – lůžkové křídlo ve východní části, operační a porodní křídlo s neonatologickým oddělením v západní části a nové ambulantní centrum v prostoru dvora před hlavním vstupem. Vrcholem rekonstrukce se pak stala nová vstupní hala propojující nové a staré budovy.

Základem nemocničního areálu je stavba původního sanatoria z 19. století, jež byla v devadesátých letech výrazně rozšířena a upravena. Dnešní úpravy tedy navazují na stav z roku 1990. Rekonstrukce a dostavba přinesly výsledné zdvojnásobení užitné plochy na přibližně 25 700 m2. Zároveň se povedlo i starou budovu upravit do bezbariérové podoby a odstranit některé dispoziční a provozní nedostatky.

Důraz byl kladen i na energetickou účinnost. V rámci stavebního projektu byly instalovány tepelné čerpadlo a biosolární zelená střecha (kombinace extenzivní zelené střechy a fotovoltaické elektrárny), takže navzdory rozšířením téměř nestoupla potřeba odběru energie a plynu ze sítě.

V rámci projektu bylo vysazeno více než 250 nových stromů. Nemocniční pokoje jsou dobře prosvětlené a prostorné a ze všech je výhled do zeleně v okolním parku. Tým DELTA zde měl na starosti projektové řízení a koordinaci, management výběrového řízení a řízení smluvních vztahů se zhotoviteli a dodavateli. Další detaily z projektu ZDE.

V průběhu přestavby se uskutečnilo více než 1 000 projektových schůzek, na projektu pracovalo 2 000 lidí z 300 firem. Pravidelná koordinace a četná nasazení byla nutná k dodržení stanových nákladů, termínů a kvality u tak rozsáhlého projektu nemocnice s četnými změnami cen stavebních prací atd. „Tato čísla deklarují skutečně vysoké nasazení a naprosto výjimečnou spolupráci mezi objednatelem a dodavateli, která je ve stavebních projektech ojedinělá a na tomto projektu se ji podařilo udržet po mnoho let,“ dodává závěrem k dokončenému projektu přestavby Nemocnice sv. Josefa ve Vídni Mgr. Marcela Kolářová.

Detaily projektu Nemocnice sv. Josefa ve Vídni


DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.
logo DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.

Soustřeďujeme ve svém týmu více než 400 odborníků a expertů na architekturu, projekci staveb včetně BIM projektování, projektový management a celkové řízení a koordinaci staveb včetně detailního stavebního dozoru - digitální nástroje Datenpool, PlanRadar, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.