logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Budova projektovaná v BIM je velkou výhodou i v době provozu budovy

Jaká data jsme schopni z BIM modelu uchopit a efektivně pro správu budovy využívat? Které informace jsou pro investora nutné pro správu své nemovitosti? Jak moc přínosná může být návaznost mezi stavebním projektem připravovaném v BIM a Facility Managementem? V čem jsou integrovaná data z BIM modelu investorovi užitečná?

Je to téma, které je skutečně zatím na počátku objevování přínosů a možností? Jak softwarům Facility Managementu pomohou data od stavařů v BIM modelu? Kdy je třeba v BIM projektování myslet na požadavky Facility Managementu? To jsou otázky, na které hledáme odpovědi v tomto podcastu, jehož hlavním tématem je BIM a Facility Management.

Erik Štefanovič, jednatel DELTA Group ČR, hned na úvod podcastu upozorňuje, že doba projektové přípravy a realizace stavby je z časového hlediska životnosti budovy a také její energetické náročnosti téměř zanedbatelná. O to důležitější je však pro dlouhodobý provoz a správu objektu. Je třeba si uvědomit, že v době životního cyklu opakovaně dochází také k přestavbám, rekonstrukcím nebo třeba energetickým optimalizacím objektu, a právě i zde – mimo standardní provoz budovy – je BIM model velmi přínosný a výraznou přidanou hodnotou pro majitele objektu.


„BIM je metoda informačního modelování, způsob projektové přípravy objektu. Není to software, jak se mnozí domnívají “ vyvrací mylné označení BIMu Pavel Lacina, country manager společnosti Dalux. „Výstavba je jako ekosystém, do kterého vstupuje velmi mnoho podnětů, unikátních faktorů a BIM modelování budov je vhodný způsob, jak vytvořit komplexní databázi informací“.

Mnoho investorů zápasí se ztrátou informací
„V době, kdy dva lidé dělají souběžně totéž, dochází k mrhání prostředků a často i k chybám. Díky BIM modelu se informace neztrácejí. I noví členové týmu v různých fázích stavebního projektu snadno nastoupí do fungujícího procesu projekce, výstavby nebo provozu a snadno všechny týmy informace a data využívají ve vzájemné synergii i několik desítek let“, argumentuje Erik Štefanovič na adresu projekce budov v BIM.

Pro ty z vás, které téma Building Information Modeling zajímá, doporučujeme si poslechnout i předchozí díly podcastu BIM JAKO FENOMÉN přímo na Spotify, případně na našem YouTube kanále.

Věnovali jsme se těmto tématům:
1.díl: BIM a projekce
2.díl: BIM a digitalizace stavebního řízení, BIM a legislativa
3. díl: BIM a realizace výstavby

V případě dalších dotazů neváhejte kontaktovat přímo našeho projektového manažera a BIM projektanta Ing. Martina Pejchala e-mail: m.pejchal@delta-group.cz

LINK na podcast:


DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.
logo DELTA Group ČR - Delta Projektconsult s.r.o.

Soustřeďujeme ve svém týmu více než 400 odborníků a expertů na architekturu, projekci staveb včetně BIM projektování, projektový management a celkové řízení a koordinaci staveb včetně detailního stavebního dozoru - digitální nástroje Datenpool, PlanRadar, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.