logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Na co BIM model, když mám mračno bodů?

Jaký je rozdíl mezi mračnem bodů a BIM modelem? Opravdu může být mračno bodů digitálním dvojčetem stavby?

Nedávno se jeden můj známý podivoval. „Co vám na tom vytvoření BIM modelu tak trvá? Když jsem prodával byt, tak přišel chlapík z realitky, proběhl byt s takovým foťákem a za hodinu měl BIM model bytu hotový.“ Oponuji, že BIM model to určitě nebyl. A on na to „No nějaké 3D to bylo. Vypadalo to podobně. BIM nebo 3D, vždyť to vypadá stejně. V tom není rozdíl.“ Jenže je. A hned několik a dost podstatných. Ale začněme od začátku.

Onen realitní makléř přišel nejspíš s 3D kamerou, kterou poměrně rychle a za nízkou cenu pořídíte 3D scan prostoru. Výstupem v tomto případě bývá interaktivní webová prohlídka bytu. Taková prostorová fotka.

Princip tzv. 3D laserového skenování je dnes také neodmyslitelnou součástí práce geodetů. Sběr dat při zaměřování stávajících budov a staveb tak probíhá rychle, s velkou přesností a komplexností měření. Po sběru dat následuje jejich zpracování v počítači. Surová data z laserového scanování se indexováním převedou na mračna bodů (tzv. point cloud). Mračna bodů z jednotlivých zaměřovacích stanovišť by se potom měla pospojovat do logických celků, což může představovat u složitějších objektů už časově náročnější činnost. Mračno bodů představují miliony bodů, přičemž každý bod je definován přesnou souřadnicí (x,y,z) a barevnou informací (hodnotou intenzity odrazu paprsku nebo RGB informací získanou z fotografie).

Body to ale také končí...

Pokračování článku zde


Bim.Point
logo Bim.Point

Společnost z České republiky, která vznikla s cílem využít dvacetiletých zkušeností s projektováním a vytvořit intuitivní nástroj pro práci s informacemi obsaženými v BIM modelech. Její vizí je, aby každá budova měla své digitální dvojče, aby každý BIM ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.