logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dlouhodobá dezinfekce má smysl i „po koroně“

Dezinfikovat se dá jednoduše a přitom efektivně, nebo jinak. Možnosti „jinak“ jsou buď krátkodobě působící, nebo pracné a časově náročné, případně obojí dohromady.

Reklama

Chránit nějakým způsobem příchozí i obyvatele či zaměstnance před koronavirem a nejen před ním už zřejmě bude do budoucna patřit k „dobrému tónu“ a stane se tak běžnou součástí našich životů. Pro ty, kteří to s desinfenkcí budou myslet vážně, proto bude důležité najít jednoduchý a přitom efektivní způsob její aplikace.

Ten, kdo nechá někoho hadříkem s dezinfekčním roztokem otírat kliky a bude tomu říkat dezinfekce, jistě ušetří. Zároveň však nenabídne žádnou skutečnou ochranu. Nikomu. A otírat hadříkem celý interiér jaksi pořádně nejde. Protože tento způsob je vhodný jen pro dokončení ošetření prostoru, například se používá u počítačových monitorů, telefonních přístrojů a podobně.

O něco sofistikovanější je rozprašování dezinfekčního roztoku. Jde však o jednorázové opatření, které s vyschnutím ztrácí účinnost. Nemusí se navíc hodit do všech prostor.

Další cestu představuje ozónová desinfekce. Například pražský dopravní podnik takhle ošetřoval v nouzovém stavu své tramvaje. Nevýhodou tohoto způsobu je, že také funguje jednorázově. Jakmile se ozón dostane k virům a bakteriím, zabije je. Ale jakmile vyvane, nestojí do prostoru nově zavlečeným bakteriím a virům v cestě žádná překážka.

Čtvrtou vyzkoušenou a praxí ověřenou možnost nabízí dezinfekce na bázi polymerů. Do prostoru se rozprašuje na připravený povrch, na kterém po dopadu polymery vytvářejí mikrofilm, který likviduje viry i bakterie nejen při dopadu, ale podstatně déle.

„Dezinfekce Dezisan Profi na bázi polymerů má certifikovanou účinnost 21 dnů. Funguje celou dobu i ve sprchách, nebo na toaletách,“ vysvětluje Martin Čížek ze společnosti Facility Special Services. Ta provádí pravidelnou dezinfekci v poslanecké sněmovně, v korona krizi například polymerovým přípravkem ošetřovala všechna dětská hřiště v Horních Počernicích, české ústředí McDonald´s, nebo IT firmu Cisco ČR.

„Polymerovou dezinfekci aplikujeme z fumizérů s dosahem 10 metrů, takže není problém ošetřit ani velké prostory, nebo prostory s vysokými stropy. Bez potíží však ošetřujeme i stísněné prostory, jako jsou šatny a koupelny ve fitness centrech. Šatny samozřejmě dezinfikujeme včetně vnitřků skříněk,“ dodává Čížek.

Desinfekce kompletního prostoru s podlahovou plochou 500 metrů čtverečních trvá okolo pěti hodin. Dvojnásobný prostor pak trvá 10–11 hodin. Facility Special Services proto své služby nabízí v denním i nočním provozu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.