logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Havarijní a nouzové sprchy, když mrzne...

Pro zabezpečení ochrany zdraví pracovníků v provozech, kde se manipuluje s nebezpečnými látkami a kde v zimě teploty dosahují nízkých hodnot, jsou k dispozici mrazuvzdorné bezpečnostní sprchy.

Reklama

Aby byla bezpečnostní sprcha funkční i na venkovních pracovištích nebo v halách bez vytápění při teplotách pod bodem mrazu, musí být mrazuvzdorná. To lze zajistit dvěma způsoby:

  • Vyhřívané varianty – mrazuvzdornost je dána automaticky regulovaným topným kabelem a dodatečnou izolací. Integrovaný termostat pak zajistí dodatečné vytápění. Opláštění trubek má být z ušlechtilé, resp. nerezové oceli. Takto je zajištěna maximální odolnost zařízení v průmyslovém prostředí nezávisle na povětrnostních podmínkách.
  • Samovyprazdňovací nouzové tělní sprchy s přívodem vody v nezámrzné hloubce - kulový ventil z nerezu je uložený v zemi v chráněné skříni, spouštění probíhá pomocí táhla, s automatickým vyprazdňováním v nezámrzné hloubce 1 m. U tohoto řešení není nutný přívod elektřiny k bezpečnostní sprše.

Modulární konstrukce moderních mrazuvzdorných sprch zajišťuje jednoduchý přístup k ventilům a spojovacím součástem při případné údržbě. Kompaktní sprchovací hlavice je chráněna před vandaly. Sprchy se spouští nerezovým táhlem nebo i nožní pákou, případně spouštěcím roštem. Zamrznutí nepřipadá v úvahu ani při extrémních podmínkách.

Největším nešvarem je dodatečné ovinutí stávající, obvykle levnější interiérové sprchy topným kabelem. Takovéto dodatečné úpravy vedou v důsledku k omezení funkce a problém neřeší. Mrazuvzdorná bezpečnostní sprcha musí být již předem konstruována s cílem zajistit bezvadnou funkci i za nízkých teplot.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.