logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Plocha nově dokončených skladů vzrostla více než dvojnásobně

Stavební firmy v Česku v prvním čtvrtletí dokončily 84.300 metrů čtverečních nových skladových a výrobních ploch v sedmi průmyslových parcích. Meziročně to je o 111 procent více.

Reklama

Vyplývá to z předběžných údajů společnosti Prague Research Forum, jejímiž členy jsou poradenské firmy Cushman & Wakefield, CBRE, Colliers International a JLL. Spekulativní výstavba, tedy stavby bez předem zajištěných nájemců, činila šest procent.

Největším dokončeným projektem byla stavba na míru pro firmu Globus v Prologis Park Prague Jirny s celkovou výměrou 33.500 metrů čtverečních. Dalšími projekty jsou stavba na míru pro nezveřejněného nájemce v CTPark Kvasiny a výstavba pro Megatech Industries Hlinsko v CTPark Modřice. Tyto tři projekty tvořily zhruba dvě třetiny nově dokončených ploch.

Na začátku letošního roku bylo v ČR rozestavěných 255.600 metrů čtverečních skladových a výrobních ploch, především v širokém okolí Prahy. Osm procent z toho zahájili stavaři v prvním čtvrtletí, 82 procent je plánováno k dokončení ve druhém čtvrtletí. Podíl spekulativní výstavby činil 41 procent.

Nejvyšší nájemné průmyslových a logistických nemovitostí v Česku zůstalo v prvním čtvrtletí na 4,25 eura (cca 115 Kč) za metr čtvereční za měsíc. Nájemné za vestavěné kanceláře v těchto halách bylo osm až devět eur (216 - 243 Kč).

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.