logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Bolesti zad jsou po stresu druhá největší rizika, se kterými se potýkají evropští zaměstnanci

Vyplývá to z Evropského průzkumu podniků na téma nových a vznikajících rizik (ESENER-2), kterého se zúčastnilo téměř 50 000 pracovišť z 36 zemí a který v Evropském parlamentu představila Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA).

Reklama

Únavné nebo bolestivé polohy uvádělo 56 % respondentů a opakované pohyby rukou či paží 52 % dotázaných. Bohužel častokrát se tato existující rizika promění v reálná zranění a úrazy, která vyžadují mnohdy dlouhodobá léčení. Jen v loňském roce bylo podle Státního úřadu inspekce práce zaznamenáno v Česku celkem 45 058 pracovních úrazů s pracovní neschopností. „Oproti roku 2013 je to o 950 úrazů více,“ uvedl generální inspektor Rudolf Hahn. „Nejvíce z nich, celkem 35 432, což představuje 86 procent celkového počtu pracovních úrazů, se stalo v důsledku špatně nebo nedostatečně odhadnutého rizika,“ doplnil.

Dlouhodobé sezení ničí záda

Stání je podle lékařů pro člověka přirozenější než mnohahodinové sezení. Ve stoje si zaměstnanci neničí záda, vykazuje vyšší produktivitu práce a navíc předcházejí i dalším častým nemocem, například krevního oběhu nebo nadváze,“ vysvětluje Martin Kříž, specializovaný výrobce výškově nastavitelných stolů Sit2stand v Česku a na Slovensku. Zároveň doporučuje hlídat kvalitu a odolnost stolů, neboť na českém trhu se často pře prodávají pod cenou nekvalitní výrobky pochybné asijské provenience. Bolesti zad jsou v každém případě problém, který bude časem patrně narůstat: Společnost Aktispol na základě zveřejněných výsledků ÚZIS spočítala, že od roku 1980 do roku 2011 narostla průměrná délka pracovní neschopnosti kvůli nemocem pohybového aparátu na trojnásobek.

Celý článek a video na portále ESTAV.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.