logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Průmyslové haly rostou letos ve střední Evropě dvakrát rychleji

Nové průmyslové haly rostou ve střední Evropě dvakrát rychleji než loni. V prvním pololetí se jich postavilo 520 tisíc metrů čtverečních, oproti 260 tisícům m2 ve stejném období roku 2013.

Reklama

Vyplývá to ze zprávy realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield (C&W). Většina nových hal ve střední Evropě vyrostla pod taktovkou čtyř developerů - Panattoni, PointPark Properties, Prologis a nově také MLP Group. Firmy si v prvním pololetí pronajaly téměř 1,9 milionu metrů čtverečních průmyslových hal (loni ve stejném období 1,5 milionu metrů čtverečních). Nejvíce se v prvním pololetí pronajalo v Polsku, přes milion metrů čtverečních, a v České republice - 570 tisíc metrů čtverečních.

"Zájem o nové prostory je tak velký, že téměř všechna plocha se pronajme ještě před zahájením stavby. Z toho důvodu dnes téměř neexistuje spekulativní výstavba. Nejvíce se to projevuje v Polsku a České republice. Zájem táhnou nadále firmy z oboru automobilismu, sílí však také role internetových prodejců," prohlásil vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil.

Silná poptávka na trhu stlačila průměrnou neobsazenost v celém regionu o více než jeden procentní bod na devět procent v červnu. Nejmenší podíl volných ploch se nachází na Slovensku (čtyři procenta) a v České republice (6,5 procenta). Experti z C&W očekávají, že trh průmyslových nemovitostí poroste do konce roku stejným tempem jako doposud. Tahounem přitom zůstane Polsko. "Český trh zůstane nadále silný, ovšem s tím, že stále zůstává prostor pro přehlednější a vstřícnější postoj politiků vůči zahraničním investorům. Do budoucna se jako jistá bariéra jeví nedostatek pozemků připravených pro průmyslovou výstavbu," podotkl Hlobil.

Vývoj by mohla negativně ovlivnit eskalace konfliktu na Ukrajině, která by zvýšila obezřetnost investorů. "To může postupně vést k tomu, že utáhnou kohoutky a developeři mohou přijít o část finančních zdrojů. Také je pravděpodobné omezení výrobní expanze na Ukrajinu ze strany firem," naznačil možný vývoj Hlobil.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.