logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Na Slovensku prudce roste výstavba nových bytů

Slovensko letos zaznamenalo výrazné oživení výstavby nových bytů, která se propadla po propuknutí globální ekonomické krize. Na předkrizovou úroveň se ale ještě nevrátila.

Reklama

Vyplývá z údajů slovenského statistického úřadu. Během prvních tří měsíců letošního roku se na pětimilionovém Slovensku začalo stavět 3678 bytů. To je až o 44 procent více než ve stejném období loni, kdy nová výstavba spadla na dlouhodobé minimum.

Bytová výstavba na Slovensku rostla do roku 2008. Právě v tomto období ceny nemovitostí v zemi dosáhly svého vrcholu. Po propuknutí globální ekonomické krize, kterou na Slovensku provázel nárůst nezaměstnanosti, zaznamenalo slovenské stavebnictví propad výkonů. Developeři zase měli potíže s prodejem zejména rozlohou větších a dražších bytů.

Bytovou výstavbu na Slovensku kromě nynějšího oživení ekonomiky podle odborníků podporuje snížení úrokových sazeb z úvěrů. Tento vývoj se v prvním letošním čtvrtletí projevil v třetinovém nárůstu objemu nových půjček, které banky poskytly svým klientům na financování bydlení. Část z těchto úvěrů ovšem nebyla použita na koupi bytů nebo rodinných domů, ale na vyplacení méně výhodných půjček.

Oživení bytové výstavby patrně pomůže slovenským stavebním firmám, které se několik let potýkají s nedostatkem zakázek. Do finančních potíží se dostala například největší stavební firma Doprastav, která letos v dubnu získala soudní ochranu před věřiteli.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.