logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kolaudace staveb povolených podle předchozích verzí stavebních zákonů

Metodický pokyn MMR

Foto © Fotolia.com

PENB nejpozději ke kolaudaci. Metodický pokyn zahrnuje rovněž problematiku řešenou SEI jako dotčeným orgánem podle odst. 1 §13 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů.

Reklama

Z ustanovení § 230 zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „nový stavební zákon“), vyplývá, že jednoduché stavby uvedené v odstavci 1 písm. a) až c) a odstavci 2 písm. d) přílohy č. 2 k tomuto zákonu, stavby vyhrazené a stavby ostatní vyžadují vydání kolaudačního rozhodnutí.

Vzhledem k tomu, že nový stavební zákon neobsahuje k problematice kolaudování jednotlivých druhů staveb žádné přechodné ustanovení, pak lze dovodit, že v případě uvedených druhů staveb povolených nejen podle nového stavebního zákona, ale i podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavení zákon), ve znění do 31. 12. 2023 (dále jen „zákon č. 183/2006 Sb.“), a podle zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 50/1976 Sb.“), musí být vydáno kolaudační rozhodnutí.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Nový stavební zákon v ustanovení § 160 odst. 2 písm. h) ukládá stavebníkovi v případě stavby, zařízení nebo terénní úpravy podléhající povolení podle nového stavebního zákona při výstavbě, nejpozději k žádosti o vydání kolaudačního rozhodnutí, pokud jiný právní předpis nestanoví jinak, opatřit průkaz energetické náročnosti budovy, je-li vyžadován jiným právním předpisem. Nový stavební zákon dále v § 232 odst. 2 písm. h) stanoví, že průkaz energetické náročnosti, je-li vyžadován jiným právním předpisem, je součástí žádosti o vydání kolaudačního rozhodnutí.

"Jiným právním předpisem" se v obou výše uvedených ustanoveních rozumí zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o hospodaření energií“) a jeho prováděcí předpisy.

Dle přechodného ustanovení v § 330 odst. 1 nového stavebního zákona se řízení a postupy, zahájené přede dnem nabytí účinnosti nového stavebního zákona, dokončí podle dosavadních právních předpisů. Citované pravidlo se uplatní i pro postup doložení plnění požadavků na energetickou náročnost budovy průkazem energetické náročnosti budov (dále jen „průkaz). Pokud byla stavba povolena podle stavebního zákona č. 183/2006 Sb., a stavebník doložil splnění požadavků na energetickou náročnost budovy již při povolení stavby v souladu se zákonem o hospodaření energií, a to prostřednictvím průkazu a v zákonných případech i závazným stanoviskem Státní energetické inspekce jako dotčeného orgánu dle § 13 odst. 1, není potřeba po stavebníkovi požadovat předložení tohoto průkazu znovu v rámci kolaudačního řízení.

Z tohoto důvodu stavby povolené podle zákona č. 183/2006 Sb. se budou pro účely zákona o hospodaření energií i v rámci kolaudačního řízení posuzovat podle zákona č. 183/2006 Sb. a stavebník již nebude muset znovu předkládat průkaz a vyjádření dotčeného orgánu k tomuto průkazu. To platí pouze v případech, kdy při provádění stavby nedošlo k žádné změně s dopadem na energetickou náročnost. Pokud došlo k takové změně, je stavebník povinen postupovat podle přechodných ustanovení zákona o hospodaření energií a zajistit si nový průkaz a vyjádření Státní energetické inspekce.

Energetická náročnost budov

Přijďte si téma poslechnout na letošní 8. ročník konference odborného internetového portálu TZB-info
  • Čtvrtek 28. listopadu 2024
  • 8:30 – 16:00 hod
  • Masarykova kolej ČVUT, Thákurova 1, Praha 6 – Dejvice
  • Účastníci získají 3 kredity do celoživotního vzdělávání SEI. Tato vzdělávací akce je zapsána v ENEX pod číslem 428. Přihlaste si konferenci Energetická náročnost budov do ENEXU co nejdříve.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.