logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Siemens nástěnná nabíjecí stanice nově instalována v nejvýchodněji položeném městě ČR

Dne 17. ledna 2018 proběhlo slavnostní předání první veřejné nástěnné nabíjecí stanice Siemens pro nejvýchodněji položené město v ČR, Jablunkov. Nabíječka Siemens je veřejnosti k dispozici na budově SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov a instalovala ji společnost Elektro-projekce s.r.o. v rámci dotačního programu Soutěž o nejlepší chytrá řešení v Moravskoslezském kraji pro rok 2017. Jedná se o další z celkem 10 nabíjecích stanic Siemens v Moravskoslezském regionu – ty lze najít např. ve Frýdku Místku, Havířově, Frenštátě pod Radhoštěm, Opavě atd.

Všechny nabíjecí stanice jsou v užívání od 1. ledna 2018 a jsou provozovány první rok na náklady Moravskoslezského kraje (MSK) a naší společnosti.“ říká Ondřej Vlček, jednatel společnosti Elektro-projekce s.r.o. a doplňuje: „Zapojit se do Soutěže o nejlepší chytrá řešení s nabíjecími stanicemi jsme se rozhodli i z důvodu toho, že bychom chtěli přispět ke zlepšení životního prostředí v MSK, které, jak je všeobecně známo, patří k těm nejzatíženějším v rámci České republiky. Doufáme, že tímto krokem rozvoj elektromobility podpoříme a získáme tak více příznivců a uživatelů.

Jsme rádi, že si společnost Elektro-projekce s.r.o. vybrala do projektu právě společnost Siemens a její řešení. Snižování emisí CO2 a ochrana životního prostředí není pouze vizí velkých soukromých korporací, ale postupně prochází celou společností. Naším cílem je vybudování sítě dobíjecích stanic po celé ČR a podpora elektromobility jako takové. Lidé mají k elektromobilům kvůli kratší dojezdové vzdálenosti často negativní vztah. To bychom chtěli kvalitní sítí dobíjecích stanic změnit. Motivuje nás k tomu i závazek společnosti Siemens, která globálně usiluje o neutrální uhlíkovou stopu do roku 2030. Toho bez elektromobilů nedosáhneme,“ říká Ivo Hykyš, Head of e-charging/e-mobility společnosti Siemens ČR.

Jednou z podmínek MSK bylo pravidelné podávání reportů o vytíženosti nabíjecích stanic, poskytování dat o časech využívání stanic, spotřebě kW, typu uživatelů apod. Všechna data jsou analyzována přes aplikaci Evmapy, přes kterou se uživatelé k jednotlivým stanicím a odběrům, nejen v rámci tohoto projektu, hlásí. Z těchto analýz bude kraj vycházet při plánování dalších kroků v oblasti elektromobility. Celkový přehled včetně vytíženosti všech deseti nabíjecích stanic najdete na webových stránkách www.krajskenabijecky.cz.

Nástěnná nabíjecí stanice Siemens, tzv. wallbox


Wallboxy jsou určeny pro pevnou instalaci v garážích, nákupních centrech, na menších parkovištích a na místech splňujících podmínky elektrického krytí IP 56. Instalace nástěnné nabíjecí stanice nevyžaduje žádný specifický zásah do domovní rozvodné sítě. Wallbox může být vybaven řídícím vstupem pro HDO signál pro nabíjení levnějším nočním proudem, díky čemuž je provoz automobilu, ve srovnání s automobily s benzinovými nebo naftovými motory, ještě výhodnější.

Například nabíječka VersiCharge IEC dokáže nabít baterii elektromobilu z 0 na 100 % za přibližně 1 až 4,5 hodiny dle typu vozidla. Vstupní příkonový proud je možné limitovat při uvedení do provozu. Nabíjecí proces se dá přerušovat/povolovat pomocí vzdáleného signálu (HDO, přístupový systém, energetický management). Tento typ je vybaven konektorem typu 2 (IEC 62196) Mennekes, na kabelu o délce 7 m.

Siemens – E-mobilita a chytrá města

Díky rostoucímu počtu obyvatel ve městech, globalizaci a změně klimatu se po celém světě dostávají do středu dění tzv. smart cities, chytrá města. Siemens dokáže inteligentní řešení integrovat do infrastruktury měst a obcí a úspěšně tak posílit efektivitu budov, dopravy i energetických systémů. Tyto kroky vedou ke zlepšení kvality života obyvatel měst a obcí, díky použití nejmodernějších technologií, mezi které patří také elektronabíječky pro osobní i městskou hromadnou dopravu, dochází ke zvyšování efektivity, bezpečnosti, ekonomické konkurenceschopnosti, tvorbě příjemného a zdravého prostředí pro život. Pro další informace navštivte www.siemens.cz/chytramesta


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.