logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Při správě distribuční sítě pomáhají společnosti EG.D i auta na elektrický pohon

Distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, zařadila do své flotily i tři elektromobily, které využívají její pracovníci přímo v terénu při provozních činnostech údržby a rozvoji distribuční sítě. Užívání vozidel na elektřinu se společnosti osvědčuje, a proto je pravděpodobné, že do budoucna se jejich počet rozšíří. Za dobu svého provozu už elektromobily ušetřily přes 4 500 kilogramů emisí CO2, které by vypustily do ovzduší vozy se spalovacími motory.

V EG.D jsme zodpovědní za to, abychom lidem zajistili bezproblémové dodávky energií a často při tom musíme pracovat ve složitých podmínkách. Nejsme schopní nahradit velkou, těžkou techniku, auta s plošinami, ale tam, kde nám to charakter práce povolí, zkoušíme i automobily na elektrický pohon. Snažíme se co nejméně zatěžovat životní prostředí a tímto projektem jsme si chtěli vyzkoušet, jestli jsou elektromobily vhodné k využití pro standardní provozní činnosti v naší společnosti,” vysvětluje David Šafář, člen představenstva distribuční společnosti EG.D.

EG.D zatím pořídila do své flotily tři elektrické vozy Kia e-Niro, které využívají pro své potřeby zaměstnanci v regionech Pelhřimov, Třebíč a Otrokovice. Primárně jsou elektrické vozy využívány pro služební cesty v rámci daných regionů. Nejčastěji se jedná o zajištění obhlídek staveb nebo prací spjatých se správou distribučních zařízení. Dobíjení pak řeší primárně na interních dobíjecích stanicích, které mají k dispozici ve firemních areálech. Zaměstnanci společnosti EG.D elektromobily využívají od začátku roku 2021.

Fungování a využitelnost elektromobilů se nám jeví velmi pozitivně. I při tuhých zimách, které v našich regionech panují, fungují auta bezvadně. Zároveň jsou svojí bezpečností a jízdními vlastnostmi na stejné, ne-li lepší úrovni než konvenční automobily,“ dodává Michal Holan, projektový manažer společnosti EG.D s tím, že na pořízení těchto elektromobilů byla společnosti EG.D schválena Ministerstvem průmyslu a obchodu dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Rozšíření vozového parku EG.D o další elektromobily je do budoucna pravděpodobné i díky postupnému rozšiřování nabídky elektromobilů u všech velkých automobilek. „Elektromobilita je trend, který se již projevil v plánech výrobců automobilů. Ti budou velkou část své současné nabídky elektrifikovat,“ dodává Michal Holan.

Název programu: Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Název projektu: Elektromobilita v EG.D, a.s.
Jméno žadatele: EG.D, a.s.
Termín realizace: 2020–2021
Způsobilé výdaje: 2,4 mil. Kč
Dotace: 473 410,90 Kč


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.