logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová finanční pomoc pro malé a střední podniky

Foto © foxyburrow, Fotolia.com

Pro malé a střední podniky je často složité získat bankovní úvěry pro financování svých projektů, proto MPO loni vyhlásilo výzvu z Národního plánu obnovy na vytvoření digitální platformy EBSI.

Reklama

Vytvořit celoevropskou digitální platformu a umožnit malým a středním podnikům získat kapitál pro jejich rozvoj je hlavním cílem projektu podpořeného z Národního plánu obnovy (NPO). A to na Evropském blockchainu European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), tedy pomocí technologie, která zabezpečuje sledování transakcí v digitálním světě.

Na přípravě a testování platformy pracuje pět vysokých škol v čele s Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT), 10 partnerských společností a zájem už vyjádřilo více než 210 malých a středních podniků napříč Evropskou unií (EU). Platforma pomůže malým a středním podnikům zjednodušit přístup k financování zejména jejich digitální a zelené tranzice a nabídne investorům možnost bezpečně do těchto podniků investovat. Projekt se zcela vyhýbá kryptoměnám a zaměřuje se výhradně na decentralizované technologie (DLT).

„Jedná se o výjimečný evropský projekt, který se bude řídit od nás z Česka. EBSI umožní podnikům vydávat dluhopisy a získat kapitál pro svůj další rozvoj. Zároveň sníží náklady na vydání dluhopisů, což pomůže přinést nové příležitosti, zajistit větší transparentnost obchodu s cennými papíry a zjednodušit dohled ze strany regulačních orgánů. Digitální platforma také umožní investorům snadno hledat nabídky dluhopisů od různých firem. Na základě toho se rozhodnou, do které z nich investují,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Jsme hrdí, že se ČVUT může do projektu zapojit a ve spolupráci s dalšími univerzitami vytvořit inovativní platformu pro podporu malých a středních podniků.” říká rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

„O vybudování této platformy se snažíme již několik let, získali jsme proto podporu celé řady členských států EU i Evropské komise. Je dokonce součástí Evropské i naší národní strategie pro podporu malých a středních podniků. Jsme proto rádi, že se začíná realizovat a že zejména zapojením českých univerzit vznikne u nás a na Slovensku takříkajíc technologická páteř v oblasti DLT, tedy inovací, kde jsme již dnes velmi silní,“ říká vrchní ředitel digitalizace a inovací Petr Očko.

Celá tisková zpráva MPO ČR Malým a středním podnikům pomůže s financováním nová digitální platforma

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.