logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Konal se seminář k OPPIK

Společnost B.I.D. services s.r.o. pořádala seminář k Operačnímu programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK). jaké bude zaměření a obsah výzev, které by měly vyjít na přelomu roku?

Reklama

Na semináři vystoupil jako jediný řečník JUDr. Ing. Břetislav Grégr, MBA, ředitel odboru koordinace strukturálních fondů. Přítomné seznámil se zaměřením OPPIK, s rozdíly oproti minulému období a hlavně s plánem, zaměřením a obsahem výzev, které by měly vyjít na přelomu roku.

Nová podoba programu, jednotlivé prioritní osy a změny oproti minulému období

Tato témata již byla předmětem mnoha seminářů, nicméně zde pan ředitel Grégr podal srozumitelnou informaci zejména o tom, jaké výzvy a proč jsou chystány v nejbližší době. Zdůraznil, že se jedná o informace, které se ještě mohou do samotného vyhlášení jednotlivých konkrétních výzev mírně pozměnit. Nicméně základní parametry těchto výzev, které pan ředitel prezentoval velmi podrobně, se významně měnit nebudou a lze je tedy brát jako dobré vodítko pro přípravu projektů s vazbou na tyto dotační tituly:

  • Inovace,
  • Služby infrastruktury,
  • Spolupráce – technologické platformy,
  • Obnovitelné zdroje energie,
  • Úspory energie,
  • Smart Grids I a II,
  • Nízkouhlíkaté technologie,
  • Úspory energie v soustavách zásobování teplem.

"Na straně EU se zesložitila agenda kolem výše dotací díky Nařízení komise (EU) č. 651/2014 – GBER (snížená míra regionální podpory a rozdílné režimy veřejné podpory pro jednotlivé dotační intervence). A do toho, jak je v ČR zvykem, vstupují ještě naše národní pravidla. Takže situace v oblasti výše dotací je opravdu velmi nepřehledná", shrnul na závěr JUDr. Grégr.

Výborný seminář i prezentace

"Manažerce semináře, kterou byla Helena Sochrová, a panu řediteli Grégrovi se povedlo něco, v co jsem příliš nevěřil: i když se jednalo o prezentaci OPPIK, kterých již bylo nespočet, tato byla krátká, výstižná (proto poutavá) a odnesl jsem si z ní několik velmi zajímavých informací a podnětů," říká RNDr. Jiří Kopačka, který se za redakci TZB-info zúčastnil.
Více informací o tomto semináři a další akce B.I.D. services s.r.o.

A jaké doporučení plyne pro potenciální zájemce o dotaci? "Soustřeďte se na „svoji“ oblast a tu si pořádně nastudujte, protože auditoři EU a MF ČR chyby neodpouštějí již dnes. A bude hůř. Pokud tedy využíváte poradenských firem, dbejte na to, aby Vám pohlídaly z pohledu dodržování pravidel celý životní cyklus „dotačního projektu“, shrnuje RNDr. Kopačka.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.