logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČEZ snižuje ceny elektřiny a plynu svým zákazníkům od ledna 2024

Foto © Aldeca Productions, stock.adobe.com

Nové atraktivní nabídky cen energií od obchodníka Vemex. Další zlevnění elektřiny se týká zákazníků innogy se smlouvou na dobu neurčitou. O produkty Pražské plynárenské je zájem. Ceny elektřiny a plynu na burzách již nerostou.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

ČEZ zveřejnil nové ceníky pro elektřinu a plyn určené zákazníkům se smlouvou na dobu neurčitou

Na energetickém trhu pro domácnosti probíhá silný konkurenční boj, kde na rozdíl od předkrizové minulosti, jde především o cenu. Každé snížení ceny má svoji váhu a lidé na nové nabídky citlivě reagují. Nejde při tom jen o nové zákazníky, jde také o stávající zákazníky hlavně velkých dodavatelů.

Společnost innogy zveřejnila nové ceny elektřiny pro svoji základní produktovou řadu elektřina Standard, která je platná od 1. 12. 2023. Jedná se vlastně již o druhé zlevnění v tomto roce. První platilo od 1. 3. 2023, kdy se zákazníci dostali pod strop díky veřejnému slibu, který měl trvat až do konce tohoto roku. Díky výrazně nižším cenám v nově vydaném ceníku se slib již od 1. 12. 2023 neuplatňuje.

Zákazníkům se smlouvami na dobu neurčitou jsme hned od ledna zastropovali ceny podle vládního nařízení. Od března pro ně platí speciální sleva, díky které jsme dokázali ceny elektřiny stlačit pod strop. V novém ceníku, který začne platit od prosince, se odráží další pozitivní vývoj nákupních cen na velkoobchodních trzích v letošním roce,“ uvedl David Konvalina, ředitel maloobchodu innogy.

Zlevnění u nejběžnějších tarifů D01d a D02d bude pro zákazníky innogy znamenat úsporu 512 Kč/MWh (bez DPH) a nová cena tak klesne na úroveň 4 224 Kč/MWh (bez DPH). „Celkově obchodní cena pro naše zákazníky od začátku roku klesá o více než polovinu. Lednový ceník totiž ještě odrážel dramatický nárůst velkoobchodních cen v druhé polovině loňského roku. Zákazníky však před extrémními krizovými cenami v prvním čtvrtletí letošního roku ochránil vládní cenový strop. Od března už jsme díky klesajícím nákupním cenám stlačili cenu elektřiny pod strop a nyní jdeme s cenou ještě níže,“ vysvětlil David Konvalina.

Vývoj cen elektřiny pro domácnosti se smlouvami na dobu neurčitou společnosti innogy
Vývoj cen elektřiny pro domácnosti se smlouvami na dobu neurčitou společnosti innogy

Nejnovější ceníky společnosti EP Energy jsou výrazně levnější než její předcházející a určitě se stanou favoritem pro zákazníky při výběru dodavatele. Jde o smlouvy na dobu určitou, na 12 nebo 24 měsíců s fixní cenou elektřiny a plynu pro domácnosti i pro podnikatele. Ceníky jsou určeny jen pro nové zákazníky. Součástí společnosti je i obchodník Dobrá energie, který v ten samý datum vydává cenově totožné nabídky.

V hledáčku zákazníků se určitě neobjeví ceník dodavatele IN ENERGIE s ceníkem na měsíc, konkrétně CENÍK _MĚSÍČNÍ_ELEKTŘINA_2023 listopad a Ceník MĚSÍC PLYN 24měsíců_Listopad2023. Kvůli způsobu stanovení burzovní ceny na měsíc (20. dne v aktuálním měsíci) dodavateli vyšla mnohem vyšší cena, než kterou měl v předcházejících měsících.

Vždy nejvýznamnější změnou je ohlášené zlevnění elektřiny a plynu pro zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou společnosti ČEZ Prodej. Médii oslavované zlevnění nastane až od 1. 1. 2024, do té doby na rozdíl od většiny konkurentů budou zákazníci platit zastropované ceny u obou komodit. Sice zlevnění ještě nenastalo, ale takto ohlášená změna ceníků vyvolává dojem, že již platí. Jedná se o velmi slušné ceny pro zákazníky.

V letošním roce jsme už celkem čtyřikrát snížili ceny našich produktů, tak jak jsme na začátku roku slíbili. Dalším logickým krokem je snížení cen nefixovaných produktů. Jsme rádi, že díky naší nákupní strategii v průběhu celého letošního roku můžeme zákazníkům nabídnout výrazné zlevnění: u elektřiny ušetří oproti stropu přes 1 000 korun na MWh bez DPH, u plynu přes 700 korun bez DPH. Změny letos oznamujeme v ještě větším předstihu než obvykle, tak aby zákazníci měli dostatek času se s naší nabídkou seznámit. Zlevnění proběhne automaticky, zákazníci nemusejí nikam chodit ani volat, všem v dohledné době rozešleme podrobné informace,“ uvedl Tomáš Kadlec generální ředitel ČEZ Prodej.

Přehled vývoje cen elektřiny a plynu pro zákazníky firmy ČEZ Prodej se smlouvou na dobu neurčitou v době energetické krize
Přehled vývoje cen elektřiny a plynu pro zákazníky firmy ČEZ Prodej se smlouvou na dobu neurčitou v době energetické krize
Přehled novinek za uplynulý týden, stav k 27. 10. 2023
Přehled novinek za uplynulý týden, stav k 27. 10. 2023

Pražská plynárenská, nejvíce poptávaný dodavatel

Nejatraktivnější nabídky pro zákazníky má stále Pražská plynárenská, a to se projevuje v poptávkách z Kalkulátoru cen energií TZB-info. Přitom výrazně převládají poptávky na dodávky plynu. Lidé poptávají téměř všechny nabízené produkty dodavatele. Bohužel určitě nejsme jediný potencionální zdroj zákazníků a obchodník má očividně mnoho práce spojené se zájmem zákazníků. Tak se stává, že podle následného hodnocení poptávek asi nestíhají odpovědět všechny poptávky. Proto prosím i v případě jiných dodavatelů, když obchodník neodpoví do pěti dní, tak uzavřete smlouvu s vybraným dodavatelem online na jeho stránkách. V případě tohoto dodavatele získáte bonus 2 500 Kč za novou smlouvu uzavřenou online za každou komoditu. Uzavření smlouvy tímto způsobem je stoprocentně zaručeno.

V elektřině je také hojně poptáván Vemex, který zatím odpovídá na poptávky velmi rychle. Stále jsou poptávány v případě elektřiny produkty s cenou na měsíc podle burzy, které se každý měsíc mění. Na listopad se očekávají vyšší ceny, než jsou v říjnu, což bude znamenat pokles poptávek.

V každém případě by měli poptávat dodavatele ti, kteří mohou změnit dodavatele bez sankcí za předčasné ukončení smlouvy. V hodnocení se totiž objevilo, že dodavatel odpovídající na poptávku zjistil, že zákazník nemůže změnit dodavatele, protože bude ještě dlouho vázán předchozí smlouvou.

Přehled nejvíce poptávaných produktů, stav k 27. 10. 2023
Přehled nejvíce poptávaných produktů, stav k 27. 10. 2023

S poptáváním souvisí i naše doporučení. Uplynulý týden došlo ke změně díky novým, výrazně levnějším nabídkám elektřiny a plynu společností EP Energy a Dobré energie. Tyto nabídky dvou dodavatelů jedné společnosti jsou naprosto stejné a nabízí nízkou fixní cenu na rok nebo na dva. Nabídky na dva roky jsou cenově výhodnější.

Stejně jako minule nyní v době krize na Blízkém východě zatím nedoporučuji smlouvy na dobu neurčitou nebo fixní ceny na měsíc.

Doporučené nabídky dodavatelů energií, stav k 27. 10. 2023
Doporučené nabídky dodavatelů energií, stav k 27. 10. 2023

Ceny na burze sice klesají, ale už byly mnohem nižší

Následující tabulka informuje čtenáře o cenách energií na burzách v ČR. Ceny sice proti minulému týdnu klesaly, ale jsou stále výrazněji výše, než byly před několika týdny. Naopak ceny elektřiny na spotovém trhu poslední pracovní den minulého týdne vzrostly. Nepatrně vzrostly ceny elektřiny i plynu na rok 2026.

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR, stav k 27. 10. 2023
Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR, stav k 27. 10. 2023
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.