logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

O kolik zdraží elektřina v roce 2024

Foto © weerapat1003, Fotolia.com

Jak se mění trh s energiemi? Zvýšil se počet přípojek elektřiny a snížil počet přípojek plynu. Podívejte se na nové ceníky za uplynulý týden a přehled výhodných nabídek elektřiny a plynu. Ceny energií na Českomoravské komoditní burze Kladno a na burze v ČR. Jak se zvýší domácnostem náklady na elektřinu v příštím roce?

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Nové nabídky cen energií za uplynulý týden

Ceny elektřiny na burze nyní jdou dolů a plynu stagnují, ale dodavatelé jsou v tomto období opatrní a nechtějí příliš riskovat tím, že budou zákazníkům snižovat cenu. Z toho důvodu se zatím ještě nedočkáme dalšího snižování cen a posouvání nejnižšího cenového limitu ještě více dolů.

Z nových ceníků se objevují pouze ceníky s fixní cenou na měsíc dopředu podle cen měsíčních kontraktů na říjen. Ceny elektřiny jsou na říjen asi o 50 Kč/MWh vyšší, než byly ceny na září. Plyn je také dražší asi o 140 Kč/MWh než v září. Cena se u těchto produktů stanovuje jako průměr posledních pěti cen na následující měsíc. Ti obchodníci, kteří stanovují cenu dříve než na konci měsíce, mají nyní na říjen levnější nabídky.

Minulý týden jsme do Kalkulátoru cen energií TZB-info doplnili novou atraktivní nabídku společnosti ELIMON s názvem Svěží JISTOTA 24. Tato novinka se týká jak elektřiny, tak plynu. Jde o produkt se závazkem a fixní cenou v délce 2 roky.

Společnost innogy ukončila platnost veřejného slibu na cenu plynu u standardního ceníku k 30. září, protože slib nahradil nový, levnější základní ceník. Jinak náš nejvýznamnější dodavatel plynu mírně zvyšuje ceny plynu v nových nabídkách od 1. 10. Jedná se ale o mírné zvýšení o 30 až o 50 Kč/MWh.

Pražská energetika obnovila nabídku zelené elektřiny a v měsíčně aktualizovaném produktu Solar nabízí výkup elektřiny ze solárních zdrojů za pěkných 3 500 Kč/MWh.

ČEZ ESCO již nenabízí produkty Elektřina 12 (24,36) pro nové zákazníky z řad podnikatelů, ale pouze produkty s tvorbou cen podle spotového trhu (Elektřina na dobu určitou SPOT nebo Elektřina na dobu neurčitou SPOT), které ovšem díky nízkému poplatku obchodníkovi jsou mimořádně výhodné.

Přehled nových ceníků elektřiny a plynu vydaných za uplynulý týden
Přehled nových ceníků elektřiny a plynu vydaných za uplynulý týden

Jak podraží elektřina a plyn po Novém roce?

Vláda rozhodla, že příští rok již nebude kompenzovat dříve vysoké ceny elektřiny formou odpuštění poplatků POZE a náklady spojené s provozem a s rozvojem distribuční sítě elektřiny spotřebitelům. Jedná se o náklady související s rozvojem sítí, které jsou potřeba pro moderní energetiku a také s tím, že náklady na regulaci vinou drahé elektřiny vzrostly.

Na základě rozhodnutí Energetického regulačního úřadu se změní poplatky za distribuci elektřiny a plynu. Definitivní rozhodnutí padne koncem listopadu nebo začátkem prosince.

Připravil jsem zjednodušenou tabulku, ve které uvádím roční náklady spojené se spotřebou elektřiny u položek, které by se měly změnit. Porovnávám náklady s rokem 2023 u zastropované ceny a také u nezastropované ceny. Zvýšení distribučních poplatků odhaduji na 25 procent, ve skutečnosti se však růst může významně lišit. Plyn vynechávám, protože změna nákladů bude v řádu desetikorun, což je zanedbatelné.

Jak se zvýší domácnostem náklady na elektřinu v souvislosti s vládním rozhodnutím o promítnutí nákladů do vyúčtování za rok 2024


Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly ve 38. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 98 tisíc MWh elektrické energie a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 271 milionů korun.

Roční kontrakty na elektrickou energii s dodávkou v roce 2024 ve vysokém napětí uzavíraly s kurzem 3 800 CZK/MWh, v nízkém napětí končily obchodování na ceně 3 652 CZK/MWh.

Roční kontrakty zemního plynu s dodávkou v roce 2024 končily obchodování ve velkoodběru na ceně 1 457 CZK/MWh, v maloodběru uzavíraly s kurzem 1 456 CZK/MWh. Roční kontrakty zemního plynu s dodávkou v roce 2025 se v maloodběru obchodovaly za cenu 1 500 CZK/MWh, s dodávkou v roce 2026 končily v maloodběru obchodování s kurzem 1 250 CZK/MWh.

Na Českomoravské komoditní burze nakupují energie především obce a města, menší obce se sdružují do hromadných nákupů. Energie na burze dále tímto způsobem pořizují také kraje a ministerstva. Pro mne se toto obchodování jeví jako jeden z nejtransparentnějších obchodů s energiemi a také ceny na kladenské burze mohu porovnávat s nabídkami od dodavatelů pro domácnosti. Výsledky na burze jsou plně srovnatelné s možnostmi, jaké má domácnost, když si bude obstarávat energie na příští období.

Podle měsíční zprávy operátora trhu počet přípojek elektřiny opět vzrostl a plynu klesl

V srpnu změnilo dodavatele elektřiny 31 756 odběrných míst, což je o 795 méně než v červenci. Celkový počet registrovaných míst pro odběr elektřiny se v srpnu zvýšil o 7 211 na 6 304 228. Průměrná cena elektřiny obchodované na krátkodobých trzích na denní trhu dosáhla 92,42 EUR/MWh. Cena se proti červenci zvýšila o 5,36 EUR/MWh.

Celkový počet registrovaných odběrných míst plynu byl na konci srpna 2 758 674, což je o 2 466 méně než červenci. Průměrná cena na vnitrodenním trhu v srpnu vzrostla na 37,03 EUR/MWh, v červenci se obchodovalo za 31,42 EUR/MWh.

Doporučené ceny energií pro sjednání nových dodávek pro domácnosti

Elektřinu sjednejte pod 3 800 Kč/MWh pro svícení a pro topení pod 3 950 Kč/MWh vysoký i nízký tarif, bez DPH. Plyn by neměl být dražší než 1 600 Kč/MWh bez DPH. Vše při maximální ceně stálého platu 130 Kč/měsíc bez DPH.

Vyhýbejte se delším závazkům než na dva roky, ceny komodit mohou ještě jít dolů.

Do pořadí v tabulce pro produkty, které lze doporučit promluvily vyšší ceny plynu na burze u produktů s měsíční cenou plynu. Nově přibyla nabídka společnosti ELIMON s garancí ceny na 24 měsíců.

Tabulka s nejvýhodnějšími produkty na trhu pro domácnosti
Tabulka s nejvýhodnějšími produkty na trhu pro domácnosti

Ceny na burzách v ČR k 29. 9. 2023

Ceny plynu byly na vyšší úrovni hlavně kvůli odstávkám v Norsku, které byly prodlouženy až do 8. října. Jinak ceny elektřiny i plynu mírně klesaly ve srovnání s předcházejícím týdnem. Pokles nebyl významný, zhruba do 5 EUR/MWh.

Pro čtenáře přinášíme tuto tabulku, aby si při volbě produktu zákazníci uvědomili, jak vidí nedalekou budoucnost, třeba letošní zimu, z pohledu cen elektřiny a plynu obchodníci na burzách.

Přehled cen na burzách v ČR k 29. 9. 2023
Přehled cen na burzách v ČR k 29. 9. 2023
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.