logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Firmy i obce na Slovensku mohou žádat o dotace na elektřinu a plyn

Ministerstvo hospodárstva SR chce rozdělit půl miliardy eur. Dotace jsou určeny na „dodatečné“ náklady na plyn a elektřinu.

Reklama

Kdo může žádat o dotace na elektřinu a plyn?

Nejnovější kolo dotací na elektřinu a plyn se vztahuje na období od 1. 1. 2023. Na období říjen – prosinec 2022 se tedy pomoc nevztahuje. Ministerstvo vyhlásilo 2 samostatné výzvy, jednu pro podnikatele, druhou pro veřejnou správu, tedy města, obce a vyšší územní celky a jimi zřizované rozpočtové a příspěvkové organizace.
O dotaci mohou žádat všechny podnikatelské subjekty s odběrním místem elektřiny nebo plynu na Slovensku. Z pomoci jsou vyloučeny finanční a úvěrové instituce.

Pro podniky je alokováno v rámci výzvy 279,8 mil. eur, pro subjekty veřejné správy je k dispozici 200 mil. eur. Celkem je tedy ze státního rozpočtu k dispozici téměř půl miliardy eur.

I nadále platí, že cenové stropy pro výpočet dotace jsou na úrovni 199 eur/MWh elektřiny a 99 eur/ MWh u plynu. Státní dotace pokryjí žadateli 80 % nákladů nad touto úrovní.

Podnikatelé mohou žádat za leden – březen do 30. 6. 2023, veřejná správa za celý kalendářní rok do konce února 2024. Pokud se alokované peníze vyčerpají před určenými termíny, rezort může výzvy ukončit i dříve.

Ministerstvo hospodárstva SR už za první den od spuštění výzvy na kompenzace vysokých cen elektrické energie a zemního plynu dostalo 1 166 žádostí v celkové hodnotě více než 2,2 mil. eur.

Typy na energetické úspory

Typy na energetické úspory v bytových domech i dalších typech budov zazněly v rámci živých rozhovorů na veletrhu Aquatherm Nitra v únoru 2022.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.