logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zákazník po mnoha letech konečně bude vědět, kdy mu smlouva končí

Rozhodli jste se změnit dodavatele a nevíte, kdy smlouva s původním dodavatelem končí? Od nového roku bude ve vyúčtování uváděn datum konce smlouvy. Je to vítězství ochrany spotřebitele před zájmy obchodníků.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Datum konce smlouvy je důležitý údaj zejména pro ty, kteří chtějí využít výhodnou nabídku na dodávku elektřiny nebo plynu s fixní cenou a dobou určitou. Zákazníky láká slušná cena, ale nechtějí promeškat termín konce závazku a nechtěně si zvýšit ceny prolongačním ceníkem. Když zákazník zmešká termín na vyslovení nesouhlasu s automatickým prodloužením, je odsouzen odebírat elektřinu nebo plyn za znatelně vyšší cenu většinou po celou dobu původního závazku. To člověka, který počítá každou korunu, při vyúčtování může pořádně mrzet.

Energetický regulační úřad zveřejnil tiskovou zprávu, v níž informuje čtenáře o novele vyhlášky o vyúčtování dodávky elektřiny a plynu a o nové povinnosti dodavatelů spojené s uváděním termínu ukončení smlouvy v ročním vyúčtování. Změna začne platit od začátku příštího roku. Jak se ve zprávě uvádí, Energetický regulační úřad se již dlouho snaží zavést tuto informační povinnost, ale snaha se nesetkala s pochopení vlivných dodavatelů.

Zavedení povinnosti informovat zákazníka o datu konce smlouvy je sice zakotvena v energetickém zákonu, ale jen pro ty, kteří vypoví smlouvu. Dodavatel je pak povinen sdělit zákazníkovi přesný termín ukončení smlouvy. Jenže toto pravidlo se prakticky nedá použít, protože výpověď lze podat jen v případě smlouvy na dobu neurčitou a to může zákazník udělat kdykoliv a je jasné, kdy nastane konec smlouvy.

Žádná jiná povinnost nepřinesla takový odpor obchodníků, jako právě uvádění termínu konce smlouvy na faktuře. Nakonec tato informace způsobila ukončení vydávání Etických kodexů Energetickým regulačním úřadem. V poslední verzi byla zakotvena povinnost uvádění konce smlouvy na faktuře. Když se přihlásilo minimum obchodníků ke Kodexu, byl vydán poslední Kodex, vlastně doporučení, aby každý obchodník si vydal vlastní kodex, aby se sám reguloval. Poslední Kodex byl koncem snah o zlepšení informovaní spotřebitelů.

Kalkulátoru cen energií TZB-info, v cenovém srovnání nabídek, jsou označeny nabídky dodavatelů, kteří se přihlásili k poslednímu Kodexu, tedy zavázali se ke zveřejňování termínu ukončení smlouvy na faktuře. Zákazník tak dostává informaci, který obchodník přistupuje k zákazníkům poctivě a který obchodník pouze deklaruje poctivost úmyslů.

Zákazníci si mohou sami spočítat termín, do kdy musí odmítnout automatické prodloužení smlouvy. Je to výročí začátku dodávek, které je uvedeno ve na prvním vyúčtování nového dodavatele nebo na vyúčtování za rok, kdy došlo k prodloužení smlouvy. Je třeba ale mít vyúčtování. Tento problém řeší rovněž novela vyhlášky a stanovuje povinnost vyúčtovat dodávku jednou ročně.

Novela vyhlášky rozhodně přispěje k lepší ochraně zákazníka na energetickém trhu. Spolu s jednotnou lhůtou pro vyslovení nesouhlasu s automatickým prodloužením, která je součástí připravované změny energetického zákona, se výrazně zjednoduší celý proces změny dodavatele.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.