logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pět nejvýhodnějších nabídek elektřiny pro přímotopy

Blíží se topná sezóna a zákazníci řeší, jak obstarat dodávku elektřiny za co nejnižší cenu. Sice na trhu a potažmo i v Kalkulátoru cen energií TZB–info máme téměř 250 nabídek, ale i tak není snadné najít tu optimální nabídku. Vybral jsem z hlediska cenových a obchodních podmínek pět nejvýhodnějších produktů, které stojí za úvahu.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Výběrem dodavatele proudu pro topení, bavíme se o proudu pro akumulaci a pro přímotopy, mohou zájemci ušetřit značné finanční prostředky. Vyšší úspory proti proudu pro svícení jsou dány vysokou spotřebou pro vytápění a pak také tím, že se jedná o třísložkovou cenu. Na výslednou částku má vliv cena vysokého, nízkého tarifu a stálého platu, to znamená, že je nepoměrně širší kombinace cen a tím i výsledné cenové rozdíly mohou být vyšší.

Kalkulátor cen energii TZB – info porovnává téměř veškeré dostupné nové nabídky na dodávku a také ceníky, které sice na trhu jsou, ale novým zákazníkům již nejsou nabízeny. Zákazník má u nás vždy možnost si porovnat, kolik dosud platil a kolik by mohl platit změnou dodavatele.

Situace s výběrem dodavatele ale není v současnosti, po období rychlého růstu cen, zrovna jednoduchá, tradiční dodavatelé již nejsou příliš ochotni jít s cenami dolů. Zákazník, který chce v současné době ušetřit, musí spoléhat na akční nabídky a nabídky obchodníků, kteří mají důvod být levní. Přitom nemusí platit, že levný dodavatel jednotarifu musí být levný i u proudu pro vytápěnía naopak.

Kalkulátor cen energií TZB–info již delší dobu nabízí funkcí „Poptat u prodejce“ možnost oslovit vybraného obchodníka. Tato funkce dnes je již redukovaná na jen ty nabídky a na ty obchodníky, u kterých je záruka, že obchodník bude se zákazníkem komunikovat a že obchodník nabídne cenu, která je v Kalkulátoru. Tlačítko „Poptat u prodejce“ může být považováno také za jedno z vodítek při výběru.

Nabídka proudu pro akumulaci

Pro akumulaci při distribuční sazbě D25d a v distribuční oblasti ČEZ jsem vybral následující nabídky. Nabídky jsem neposuzoval jen podle nejnižší ceny, ale i podle podmínek a servisu obchodníka. Na doporučení mělo vliv také hodnocení zákazníků, kteří s uvedenými dodavateli mají zkušenosti.

BOHEMIA ENERGY / START++

Ve všech předcházejících článcích se tento produkt umístil co do ceny na prvním místě. Důvodem je, že obchodník chce nalákat nové zákazníky nebo jim poskytnout určitý bonus pro pokračování smlouvy po roce dodávek, kdy zákazníci přecházejí na produkt Energie A++, který dlouhodobě také patří k nejlevnějším na trhu. Navíc Energie A++ umožňuje prodávat vyrobenou elektřinu ze solárních panelů v domácnosti podle okamžitých cen na trhu. Zákazník uzavírá smlouvu na dobu neurčitou, a pokud by snad nebyl spokojen, může odejít nebo si vybrat jiný produkt dodavatele.

ELIMON / Narozeninový produkt ELIMON 15

Tato nabídka je výjimečná, je mnohem levnější než ostatní ceníky tohoto dodavatele. Zákazník uzavírá smlouvu na dobu určitou, na dva roky. Pokud zákazník nebude spokojen s cenami po vypršení smlouvy, musí se nejpozději tři měsíce před vypršením závazku rozhodnout, zda půjde jinam. Dodavatel je dlouhodobě považován za solidního hlavně co se týče servisu a obchodních podmínek.

Energie ČS / ON-LINE Elektřina

Cena u tohoto produktu není garantována, ale dlouhodobě i po vlně zdražování patří nabídky obchodníka stále mezi nejlevnější na trhu. Pro získání produktu je třeba komunikovat elektronicky. Vedle solidních podmínek zákazníky láká velká finanční jistota České spořitelny, které obchodník patří.

Eneka / STANDARD

Eneka podobně jako Elimon patří k obchodníkům střední velikosti, díky dobrým cenám, podmínkám a jednání vůči zákazníkům počet jeho zákazníků dlouhodobě roste. Zákazník uzavírá smlouvu na dobu neurčitou, nabídka je bez garance ceny. Platí to samé, co u Energie ČS. Když obchodník zdražuje, tak stále se jeho ceny drží na minimální úrovni vzhledem k podmínkám na trhu. Navíc pro své stále zákazníky v minulých letech měl nižší ceny, než které nabízel novým zákazníkům.

Lumius / FIX 3

Lumius je relativně nový obchodník na trhu pro domácnosti, i když obchoduje od začátku liberalizace na velkoobchodním trhu. Zkušenosti z poptávání zákazníků u tohoto obchodníka jsou zatím stoprocentně výborně hodnoceny. Na nabídce je zajímavé především to, že se v ní garantuje cena na tři roky, což je v této cenově nejisté době velmi zajímavé pro zákazníky.

Nabídky proudu pro přímotopy

Pořadí podle cenové výhodnosti v této distribuční sazbě je podobné jako u akumulace, tak bych se jen zmínil o ceníku, který u akumulace nebyl.

BOHEMIA ENERGY / START++
FOSFA / LÉTO19

Fosfa byl dříve oblíbeným dodavatelem zákazníků, kteří především preferují cenu. V současné době dodavatel v cenících zvýhodňuje především dodávky elektřiny pro přímotopy a pro tepelná čerpadla, u těchto sazeb neúčtuje stálý plat. Ceník je platný sice jen do 30. 6. 2020, ale podle současných ceníků Fosfy přechodem na standardní ceník zákazník neprodělá. Jistotou pro něj mohou být finančně silný partner a nadstandardně vstřícné obchodní podmínky. Navíc při zdražování obchodník zvýhodňoval své stálé zákazníky, dával jim nižší cenu, než kterou nabízel novým zákazníkům.

Eneka / STANDARD
Lumius / FIX 3
Energie ČS / ON-LINE Elektřina

Tímto výčtem podle mne nejvýhodnějších nabídek na trhu není řečeno, že ostatní nabídky nestojí alespoň za úvahu. Cílem článku bylo pomoci těm, kteří právě v tomto období hledají nové nabídky. Popis má časově omezenou platnost maximálně na dva měsíce od vydání článku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.