logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zdražování elektřiny bude pokračovat, situace na energetickém trhu v roce 2019

Cena silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno vzrostla meziročně o více než 40 %, plyn zdražil téměř o 30 %. Roční kontrakty elektřiny v NN vzrostly meziročně o 43 %, zemního plynu o 27,3 %. Prostor pro otázky k energetickému trhu v roce 2019.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny všech energetických komodit letos výrazně vzrostly

Ceny všech energetických komodit letos výrazně vzrostly, uhlí o 35 %, ropa o 40 %, elektřina o 50 % a plyn téměř o 30 %. Hlavní příčinou rychlého nárůstu cen elektřiny a plynu je skokový růst cen emisních povolenek. Trh s energiemi se bude nadále měnit. Před začátkem topné sezóny jsme hovořili s kolegou Ing. Janem Schindlerem, analytikem Kalkulátoru cen energií TZB-info, V době, kdy se očekávalo se, že ke zvýšení cen přistoupí většina dodavatelů elektřiny do konce roku. Někteří zvýšili ceny proudu i paušálu, někteří čekali se zdražením až na leden, či březen letošního roku.

Roční kontrakty elektřiny v nízkém napětí se na Českomoravské komoditní burze Kladno v listopadu a prosinci obchodovaly za průměrných 1471 CZK/MWh, což znamená meziroční nárůst cenového průměru posledních dvouměsíců roku o 43 %.
Roční kontakty zemního plynu v maloodběru dosáhly v závěrečných měsících roku průměrné ceny 638 CZK/MWh (meziroční nárůst o 27,3 %).

Energetický trh v roce 2019

Očekává se setrvání velkoobchodních cen na současné úrovni, proto bude zdražování elektřiny pro domácnosti pokračovat. Zdražením elektřiny se zvýší výdaje domácností také na zboží i služby, což bude mnohem citelnější. Zvýšení se samozřejmě postupně dotkne i zákazníků mimo domácnosti.

I proto se chystáme na konferenci Efektivní a bezpečné nákupy energií pro veřejnou a státní správu ve středu 24. 4. 2019 v Praze. Na konferenci vystoupí odborníci na energetický trh a cenový vývoj energií, zástupci státní a veřejné správy s dlouholetými zkušenostmi z nákupů energií, právníci zabývající se praktickými otázkami nákupu energií v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek ( ZZVZ) a zákona o komoditních burzách (ZKB) a zástupci komoditní burzy, kde státní a veřejná správa nakupuje energie. TZB-info je mediálním partnerem akce a na konferenci se chystá s kamerou a otázkami.

Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKB) zaznamenala v roce 2018 rekordní bilnaci obchodování s dodávkami energií pro konečné zákazníky, registrovala hned trojnásobný rekord v obchodování dodávek energií. Maxima bylo dosaženo v počtu 7 783 kontraktů, objemem 6,626 milionu MWh zobchodovaných energií a finanční hodnotou uzavřených obchodů 6,257 miliardy Kč. Počet kontraktů se meziročně zvýšil o 13 %, objem obchodování vzrostl o 8,5 % a ve finančním vyjádření vlivem růstu o 57 %. Ing. Jan Schindler proto pozve k mikrofonu i Jaromíra Čermáka, místopředsedu burzovní komory.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.