logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

U cen dodavatelů elektřiny lze očekávat růst. Jak mu předejít?

V nových cenících, které největší tuzemský dodavatel - společnost ČEZ - před nedávnem představil, zákazníci za dodávky elektřiny s dvouletým závazkem zaplatí od května 2024 v průměru 3124 Kč.

Proč ceny elektřiny rostou?

Faktorů, které mají na cenu elektřiny na burze vliv, je více. Jedním z těch, který aktuálně stojí za nárůstem ceny z únorových cca 70 eur MWh na současných 100 eur za MWh, je oživení evropského průmyslu a s ním i zdražování emisních povolenek. Koncem roku lze navíc očekávat jejich postupné stahování, což může jejich cenu a v důsledku toho i cenu elektřiny ještě navýšit.

Spotřebitelé by se tedy měli na zdražování energií, které se dotkne elektřiny i plynu, připravit. Vrcholit bude pravděpodobně v druhé polovině roku 2024.

Jak za elektřinu neplatit zbytečně víc, než je nutné?

Odpovědí je fixace stávajících cen, které jsou ještě stále pro spotřebitele výhodné. Spotřebitelé by však s tímto rozhodnutím neměli otálet, neboť příznivé akviziční nabídky budou postupně dodavatelé stahovat. Komu se tedy nyní podaří si cenu elektřiny na dva nebo tři roky zafixovat, může do budoucna ušetřit nemalé peníze.

Spotřebitel, který se o situaci v oblasti energií aktivně zajímá, může změnou dodavatele uspořit až tisíce korun ročně. Je nicméně potřeba připomenout, že situaci je potřeba řešit včas - se současným dodavatelem alespoň 6 měsíců před koncem stávající smlouvy.

Důležité je také udělat si představu, jaké produkty, s jakými podmínkami a za kolik jednotliví dodavatelé energií nabízí. S tím vám může snadno pomoci některý z online srovnávačů, například Ušetřeno.cz.

Cena elektřiny


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.