logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny dřevních pelet by neměly růst ještě tři až pět let

Zatímco ceny veškerých konvenčních zdrojů vytápění rostou, ceny dřevních paliv budou i v roce 2020 klesat nebo stagnovat, upozorňuje Klastr Česká peleta. To je mimo jiné důsledkem kůrovcové kalamity.

Reklama

Zatímco ceny veškerých konvenčních zdrojů vytápění jako elektřiny, plynu, uhlí a oleje v uplynulém roce rostly, ceny dřevních paliv, tedy kusového dřeva, pelet a briket, klesaly nebo maximálně stagnovaly. Tento trend by měl pokračovat i v následujících letech, upozorňuje Klastr Česká peleta.

Nejen ceny uhlí, ale i elektřiny a zemního plynu stabilně rostou, což se dále promítá do rozpočtů těch, kteří tyto zdroje využívají pro vytápění domova nebo nebytových prostor. Alternativou k nim je tak hlavně vytápění biomasou. Ceny dřevních paliv - kusového dřeva, pelet a briket - zejména kvůli probíhající kůrovcové kalamitě klesají nebo alespoň stagnují, jak upozorňuje předseda Klastru Česká peleta Vladimír Stupavský. Podle něj se navíc v příštích letech situace nejspíš nezmění. „Tento trend můžeme pozorovat v posledních třech letech a předpokládáme, že pro následující tří- až pětileté období zůstane zachován,“ říká Stupavský.

Stupavský také upozorňuje na další dopady kůrovcové kalamity, které podle něj nemusí být nutně negativní. „Z dlouhodobého hlediska nám může pomoci opravit dosavadní neudržitelný způsob hospodaření v našich lesích a jejich druhovou skladbu a omezit vývozy kulatiny do zahraničí,“ vysvětluje předseda Klastru. Během příštích dvou let tak podle něj naroste výroba dřevěných pelet minimálně o sto tisíc tun, čímž česká produkce překročí hranici půl milionu tun pelet za rok. „Toto množství pohodlně zajistí teplo pro sto tisíc domácností," dodává Stupavský.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.