logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Šetřit za energie můžete i výměnou jističe

Už je ta tam doba, kdy jste doma nebo na chalupě nahazovali cirkulárku, hoblovačku nebo starou sekačku či svářečku?

Reklama

Právě kvůli takto náročným strojům možná stále máte velké třífázové jističe, za které každý měsíc zbytečně platíte vysoký paušál, přestože tyto přístroje už dávno nepoužíváte. Ročně vás pak stojí naddimenzovaný jistič stovky i tisíce korun navíc. Jistič je elektrický přístroj, který vaši domácnost automaticky odpojí od sítě, když ve vaší domovní elektroinstalaci vznikne závažný problém. Například, když dojde ke zkratu nebo k jejímu přetížení. Jistič hlídá, aby vaše elektroinstalace neshořela, nebo se nepoškodily spotřebiče. Velikost jističe zároveň určuje, jaký maximální příkon může vaše domácnost z rozvodné sítě použít, tedy kolik elektrických spotřebičů můžete zapnout současně. Hodnoty příkonů jsou uvedeny na štítcích všech elektrických spotřebičů.

Běžné elektrické spotřebiče vysoké jističe nevyžadují

V trvale obývaných bytech nebo domech jsou z hlediska příkonu nejnáročnější Vánoce. Všichni jsou doma, trouba peče, uklízí se, svítí se, protože je tma, a taťka se rozhodl pustit cirkulárku, aby si od vánočního šílenství oddychnul. Toto je pro jistič smrtelná kombinace. „Jističe jsou historicky vysoké právě kvůli náročnějším přístrojům. Využíváte-li pouze běžné spotřebiče, možná je tam prostor pro snížení jejich hodnoty,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Používáte-li na chalupě nebo v rodinném domku jen běžné domácí spotřebiče, velikost jističe si můžete nechat snížit a ušetřit tak za měsíční paušál. Pokud jste navíc v průběhu let vyměnili staré spotřebiče za energeticky úspornější (označení A+ apod.) a klasické žárovky za úsporné, může být rozdíl mezi hodnotou nynějšího vysokého jističe a jističe, který by vám stačil, ještě o něco větší. A větší bude samozřejmě i úspora.

Kontrola jističe doma i na chalupě se vyplatí

Podle velikosti jističe pro vás distributor musí nepřetržitě rezervovat odpovídající kapacitu v distribuční síti. Čím vyšší hodnota jističe, tím vyšší kapacita a samozřejmě i cena za tuto službu. Ta je stanovena jako měsíční plat za rezervovaný příkon, který určuje Energetický regulační úřad. „Výměnou jističe za ten s nižší hodnotou tak můžete skutečně ušetřit,“ potvrzuje Libor Holub z Bohemia Energy a upřesňuje: „Pokud třífázový jistič o velikosti 40 A snížíte na jednofázový o velikosti 25 A, ušetříte ročně například u víkendové sazby D61d oblíbené u chalupářů zhruba 600 korun. U nejrozšířenější sazby v českých domácnostech D02d pak můžete dosáhnout úspory přes 1 400 korun za rok.“

A jak můžete ušetřit ještě více? Nejen v domácnosti, kde bydlíte, můžete změnit dodavatele. Jde to samozřejmě i na chatě a chalupě, kde elektřinu odebíráte. Srovnáním nabídek na trhu pravděpodobně najdete levnějšího dodavatele než toho současného a ročně můžete uspořit až tisíce korun.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.