logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak na BIM? Podívejte se na STAWEBNICE.online

V rámci aktualizace rámcových vzdělávacích programů (RVP) čekají změny i studenty středních průmyslových škol, pro které již od září roku 2022 bude platit povinná výuka metody BIM. I když se svět v rámci některých sfér jako by zastavil vlivem pandemické situace, vzdělávací systém musí fungovat neustále, a tak i neziskový projekt interaktivní vzdělávací příručky STAWEBNICE zařadil metodu BIM do svého obsahu.

Interaktivní příručka STAWEBNICE je určena především studentům a učitelům středních průmyslových škol a středních odborných učilišť stavebních, ale je dostupná i pro všechny zájemce o stavební obor. V aplikaci naleznete zpracované kapitoly s tématikou stavebnictví, základní testy k jednotlivým kapitolám, edukační videa a v neposlední řadě 3D model nulového domu. Učitelé poté mají možnost přes systém pro učitele do aplikace vytvářet vlastní obsah a testy, které rychle ověří znalosti studentů. „Vzhledem k blížícím se změnám v rámcových vzdělávacích programech (RVP) došlo k rozšíření příručky o kapitoly věnované metodě BIM ve spolupráci s agenturou ČAS, která je tvůrcem a garantem obsahu. Jedná se o texty oficiální a aktuální, které lze využít v hodinách výuky, ale i pro samostudium, a to nejen v rámci výuky distanční. Obsah v aplikaci STAWEBNICE je tak možný využít jak z pohledu pedagoga, tak i studenta,“ vysvětluje Ing. Kristýna Richterová, správkyně a redaktorka projektu STAWEBNICE.

V aplikaci STAWEBNICE v sekci tzv. „Digitálního dvojčete stavby“ je v kapitolách vysvětlena terminologie metody BIM, základní principy a aspekty včetně konkrétních opatření, jak metodu BIM uplatňovat v rámci celého životního cyklu stavby. Nově jsou také v aplikaci edukační videa s tématikou „BIM projektování v ARCHICADU“. Internetová příručka STAWEBNICE je tak svým grafickým a interaktivním pojetím vhodným zdrojem pro čerpání informací a nástrojem pro výuku na středních školách stavebního zaměření. Jednoduše aktualizovatelný obsah a tvoření textů odborníky z praxe za podpory partnerů projektu zajišťuje předávání aktuálních a správných informací studentům i učitelům.




STAWEBNICE byla spuštěna i v online režimu

Nové kapitoly s tématikou BIMu nejsou ovšem jedinými novinkami související s projektem STAWEBNICE. Během května byla spuštěna interaktivní příručka i v online režimu, a to přes webový prohlížeč. Odpadá tak nutná instalace aplikace a příručka je kdykoliv a kdekoliv dostupná pouze v rámci internetového připojení. Dále jsme nově připravili aplikaci STAWEBNICE VR, kde si uživatelé mohou prohlížet stavbu ve 3D zobrazení pomocí mobilního telefonu a brýlí pro virtuální realitu. Až to pandemická situace dovolí, právě aplikace STAWEBNICE VR bude představována na školách v rámci kontaktních workshopů.

Projekt STAWEBNICE doplňuje stávající učební fond, který není mnohdy „aktuální“ nebo komplexní a nabízí mnoho možností, jak výuku na středních školách stavebního zaměření zpestřit, ale jako každá stavba, tak i STAWEBNICE potřebuje své uživatele, proto neváhejte a interaktivní příručku vyzkoušejte.





Informace o projektu STAWEBNICE naleznete na www.stawebnice.online, kde lze i aplikaci stáhnout ve verzi pro PC, Android nebo iOS. Vkládat vlastní obsah a testy do aplikace lze prostřednictvím systému pro učitele na https://ucitel.stawebnice.online. Online verzi interaktivní příručky Stawebnice naleznete na www.stawebnice.online/aplikace. Interaktivní příručka STAWEBNICE byla také zařazena na seznam vzdělávacích zdrojů MŠMT (#NaDálku) – https://nadalku.msmt.cz/cs/vzdelavaci-zdroje/odborne-predmety.





HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.