logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Grundfos proniká s inteligentní funkcí AUTOADAPT i do oblasti cirkulačních čerpadel

Funkci AUTOADAPT si patentovala firma Grundfos u svých oběhových čerpadel pro oblast vytápění a jako jediná firma na trhu tak nabízí opravdu inteligentní čerpadla, která jsou provozována skutečně podle toho, co požaduje otopná soustava. Nyní funkce AUTOADAPT poprvé proniká i do oblasti cirkulačních čerpadel!

Nové cirkulační čerpadlo COMFORT AUTOADAPT určené pro cirkulaci teplé vody v domácnostech vykazuje díky unikátní inteligentní funkci AUTOADAPT minimální spotřebu energie, přičemž čerpadlo není nutné nijak nastavovat, vše se děje zcela automaticky.

Standardní cirkulační čerpadla se často používají v trvalém provozu - to ale znamená zbytečnou spotřebu energie na výrobu teplé vody (dále TV) i na provoz čerpadla. Je možno použít energeticky úspornější provoz s termostatem, který zapíná čerpadlo pouze po zchladnutí vody v cirkulačním potrubí, nebo provoz s časovým spínačem, pomocí kterého si domácnost volí dobu, kdy bude cirkulační čerpadlo v provozu. Inteligentní funkce AUTOADAPT u cirkulačního čerpadla COMFORT AUTOADAPT dokáže nastavovat provozní dobu automaticky, bez nutnosti jakéhokoli nastavování!

Jedinečnost ojedinělé funkceAUTOADAPT spočívá v tom, že si průběžně zjišťuje, v kterých časových úsecích se v dané domácnosti odebírá TV, a na základě těchto informací spouští čerpadlo pouze tehdy, kdy je velká pravděpodobnost odběru TV. To minimalizuje provozní dobu čerpadla, což se odráží ve velkých úsporách energie na ohřev vody i elektrické energie na provoz čerpadla. Jak tedy čerpadlo COMFORTAUTOADAPT pracuje?

  • Řídicí systém AUTOADAPT si do svého kalendáře zaznamenává časy odběrů TV spotřebitelem (používá se členění dne na patnáctiminutové intervaly, kalendář se průběžně aktualizuje, využívají se záznamy za poslední dva týdny).
  • Rozpoznání odběru TV vody je založeno na změně teploty v přívodní větvi (zde se instaluje snímač teploty, dodávaný s čerpadlem) v souvislosti s odběrem TV.
  • Čerpadlo je řízeno dle kalendáře. Provoz čerpadla začíná 15 min před záznamem o odběru TV v kalendáři a končí v době, po které v kalendáři další záznam bezprostředně nenásleduje.

Hlavní výhody a přínosy používání ojedinělé funkceAUTOADAPT u nového cirkulačního čerpadla COMFORT AUTOADAPT, které se dodává ve dvou variantách BA (základní verze) a BXA (součástí tělesa čerpadla je navíc uzavírací armatura a zpětný ventil) jsou:

  • na čerpadle se nic nenastavuje,
  • čerpadlo je v provozu jen po nezbytně nutnou dobu, odlišuje pracovní dny od víkendů,
  • dosahuje se až 90%-ní úspory energie pro ohřev vody a až 90%-ní úspory elektrické energie v důsledku minimalizace provozní doby čerpadla.

Kromě režimu AUTOADAPT je možno zvolit i trvalý provoz (symbol "100%" na ovládacím panelu; čerpadlo se stává standardním cirkulačním čerpadlem bez příslušenství) nebo řízení od teploty (symbol teploměru; čerpadlo se stává standardním cirkulačním čerpadlem s termostatem).

Jednou za týden zajišťuje čerpadlo COMFORT AUTOADAPT dezinfekci soustavy (ničení Legionelly) zvýšenou teplotou. Pokud je čerpadlo mimo provoz po dobu delší než 8 hodin, zapíná se na 15 minut. Používá se osvědčený ALPHA konektor (již dlouhou dobu používaný u oběhových čerpadel ALPHA2 a MAGNA). Tak jako u ostatních oběhových a cirkulačních čerpadel Grundfos je poskytována nadstandardní tříletá záruční doba (na čerpadla ALPHA2 dokonce pětiletá záruka).

Podrobné informace rádi poskytnou pracovníci fy Grundfos na bezplatné Modré telefonní lince 800 237 728. Obrátit se na ně lze i s použitím kontaktů uvedených na cz.grundfos.com.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.