logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Návštěva rodinného domu Mrázových

V malé vesnici Smržovice v Západních Čechách vyrostl před nedávnem nový rodinný dům. U vchodu na nás čeká jeho majitel pan Josef, který nám bude odpovídat na otázky související se změnou bydliště svojí čtyřčlenné rodiny a především s tím, co takovou změnu provází.

Reklama

Firma Ekonomické stavby, jako přední dodavatel novostaveb v ČR, přichází ke všem svým zákazníkům s další zajímavou novinkou, s možností prohlédnout si již dokončený rodinný dům ještě předtím, než se pustíte do vlastního projektu. Aby měl každý možnost vybrat si dům, který ho zajímá.

Pro přehlednost vybraly Ekonomické stavby nejžádanější výchozí řešení domů, které si můžete prohlédnout v katalogu referenčních domů na jejich webových stránkách.

Návštěvu referenčního domu je třeba si zarezervovat buď u vašeho manažera projektu, nebo při osobní schůzce, či na telefonním čísle 377 825 782.

Konec drahého pronájmu

V malé vesnici Smržovice v Západních Čechách vyrostl před nedávnem nový rodinný dům. U vchodu na nás čeká jeho majitel pan Josef, který nám bude odpovídat na otázky související se změnou bydliště svojí čtyřčlenné rodiny a především s tím, co takovou změnu provází.

Většina lidí touží po vlastním domě se zahradou. Bylo tomu tak i u vás?

Ano, původně jsme totiž bydleli v městském nájemním bytě o dvou místnostech a kuchyni. Platili jsme poměrně vysoký nájem, a tak jsme se rozhodli, že budeme raději splácet hypotéku u vlastního domu než platit za byt, který nikdy náš nebude. Ze začátku jsme ale neměli možnost získat úvěr, protože manželka byla ještě na mateřské dovolené a já jsem byl dočasně bez práce. Pomohlo nám, že jsme měli možnost stavět na pozemku v sousedství rodičů, pomalu jsme tedy začali hledat firmu, která by stavbu provedla.

Takže jste se rovnou rozhodli zadat stavbu profesionálům? Budovat svépomocí vás nelákalo?

Ani v nejmenším. Potřebovali jsme vyřešit naši situaci rychle, nájem v bytě narůstal a nemělo smysl čekat. Nikdy jsme neuvažovali o tom, že bychom stavěli sami. Na to nemáme dostatek zkušeností a poměrně odstrašující byly i poznatky našich přátel, kteří se do stavby pustili takzvaně na vlastní pěst.

Co je na začátku nejdůležitější a co vám nejvíc pomohlo?

Určitou jistotu a klid jsme získali, když jsme si vybrali konkrétní stavební společnost. Pak už totiž můžete jednat s jasnější představou o průběhu stavby. Prošli jsme několik firem a vyslechli si několik nabídek, než jsme se rozhodli pro Ekonomické stavby. Pro nás byla asi nejdůležitější cenová dostupnost jejich domů a pak také skutečnost, jak dlouho už ES působí na českém trhu a jaké poskytují záruky.

Kde jste našli kontakt na Ekonomické stavby a jak probíhala první schůzka?

První informace jsme získali z inzerátu v novinách, požádali jsme o zaslání katalogu a ten jsme si pečlivě prostudovali. Na první schůzce nás příjemně překvapilo vlídné a přitom profesionální vystupování lidí z ES. Měli jsme možnost promluvit si přímo s jednatelem firmy, panem Menclem. Naše konečné rozhodnutí bylo ovlivněno především krátkou dodací lhůtou, a také zajištěním všech potřebných písemných náležitostí, jako je stavební povolení nebo vyřízení hypotečního úvěru.

Konkrétní podobu domu jste vybrali podle nabídky hotových projektů katalogu Ekonomických staveb nebo jste na jednání přišli s vlastním návrhem?

Po dohodě s projektantem společnosti jsme si vybrali dům Ekonomik N7, který splňoval naše základní požadavky. Zvažovali jsme několik možností, protože dané projekty jsou velmi variabilní a je možné uzpůsobit je vlastním představám. Výhodou je, že projekt i jeho následné úpravy jsou u Ekonomických staveb zdarma, takže jsme si mohli v klidu určit, jaké úpravy bychom v domě chtěli.

Většinu potřebných dokumentů včetně stavebního povolení vyřizují Ekonomické stavby zdarma. Uvítali jste tuto nabídku?

O tom jsme se dozvěděli už na první schůzce a potěšilo nás to. Osobně jsem totiž předtím zajišťoval povolení na elektrickou a vodovodní přípojku a mám z těchto jednání poměrně špatné zkušenosti. Další věc je, že kvůli práci nemám dostatek času na úřady.

Jak jste stavbu domu financovali?

Nějaké peníze do začátku jsme měli našetřené, zbytek jsme řešili formou hypotečního úvěru. Poté, co manželka nastoupila do práce, mohli jsme díky vyšším příjmům požádat o potřebnou finanční částku banku a získat tak prostředky na celou stavbu domu. Ocenili jsme, že i ve finančních záležitostech nám Ekonomické stavby pomohly.

V jakém časovém horizontu probíhala samotná stavba? Došlo v jejím průběhu k nějakým změnám?

Stavět se začalo okamžitě po vyřízení všech potřebných dokumentů. Jedinou přestávku způsobilo špatné počasí během zimy. Veškeré materiály jsme vybrali na jednání s manažerem projektu a projektantem ES, plně jsme důvěřovali jejich zkušenostem a odborným znalostem. Během stavby jsme přidali pouze dodatečné zateplení domu, chtěli jsme tak v budoucnu co nejvíce ušetřit při vytápění domu.

Sledovali jste průběh stavebních prací i mimo plánované předávání jednotlivých etap?

Ano, byli jsme na stavbě poměrně často. Bavilo nás sledovat, jak náš dům začíná nabírat konkrétní podobu. V sousedství bydlí můj otec, který byl na stavbě v podstatě denně. Výhodou bylo, že do začátku zimy byl už celý dům pod střechou a uzavřený. Když jsem viděl, jakým tempem dům roste, byl jsem rád, že jsme práci svěřili profesionálům. Stavět svépomocí, tak nebydlíme dodnes.

Tím, že jste se odstěhovali z města do malé vesnice, jste změnili i svůj styl života. Nelitujete?

Jsme rádi, že bydlíme konečně ve svém. Děti jsou nadšené, mají každé svůj pokoj a k tomu zahradu. Tu si nejvíc užívá náš pes. Město nám opravdu nechybí, navíc to nemáme do práce daleko. V porovnání s tím, co jsme získali, je to jen nepatrná záležitost. V těchto dnech se už těšíme na jarní úpravy okolí domu a na dokončení terasy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.