logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Grundfos na stadionech po celém světě

Na stadionu jsou obrovské nároky na čerpací a řídicí systémy, které musí zajistit požadovaný tlak vody při špičkách během přestávek. Automatické tlakové stanice, čerpadla, zavlažovací čerpadla a řídící jednotky Grundfos se osvědčily pro pitnou vodu, vytápění a chlazení a mohou být snadno součástí centrálního monitorovacího systému.

Požadavky

Diváci chodí ve velkém počtu na stadiony, aby fandili svým týmům a zažili emoce při vítězstvích i porážkách. Hráči a sportovci cítí tíhu očekávání a tlak protivníků. A zatím infrastruktura a systémy instalované na stadionech spolupracují na zajištění toho, aby vše běželo hladce, takže se sportovci a diváci mohou soustředit na potěšení ze sportu.

Nápor

Jedna z největších výzev na moderních stadionech přichází tehdy, když je přestávka. V době, kdy se před diváky odvíjí zápas nebo závod, žádná poptávka po vodě prakticky není, ale jakmile dojde k přerušení akce, poptávka po vodě se zvyšuje dramaticky. To klade obrovské nároky na čerpací a řídicí systémy na stadionu, které musí zajistit požadovaný tlak vody. Jak se společnost Grundfos vypořádala s touto výzvou na stadionech po celém světě, je jedním z témat, o kterých si zde můžete přečíst.

Víceúčelová flexibilita

Stadiony jsou často také víceúčelové arény, které mohou hostit koncerty a další akce. Mnoho stadionů je také integrováno do větších celků, které obsahují další sportovní haly a arény, jakož i kanceláře, parkoviště, hotel, konferenční prostory, obchody atd. Komplexní čerpací systémy navržené přesně pro požadavky systému na stadionu umožňují optimalizaci celého systému s maximalní energetickou účinností, jak je ukázáno na stadionu SAP Arena v Mannheimu v Německu, o kterém píšeme dále v tomto článku.

Hrací plocha

Špičkoví fotbalisté a další sportovci vyžadují naprosto hladkou a rovnou hrací plochu v co nejlepším stavu, aby byli schopni podávat své nejlepší výkony. Přitom moderní konstrukce stadionů často zbavuje travnaté hřiště světla a vzduchu. To v kombinaci s multifunkčností mnoha stadionů klade ještě větší nároky na optimalizaci odvodňovacího a zavlažovacího zařízení.

Národní stadion v Pekingu Ptačí hnízdo – jeden z největších stadionů na světě

Národní stadion v Pekingu Ptačí hnízdo
Národní stadion v Pekingu Ptačí hnízdo, zdroj Blueprint Grundfos 3/2012

Národní stadion v Pekingu byl otevřen v roce 2008 a říká se mu Ptačí hnízdo vzhledem k tomu, že stadion a jeho střechu obklopuje 36 km oceli, díky čemuž stadion připomíná obrovské ptačí hnízdo. Stadion pojme 91,000 diváků a je jedním z největších uzavřených prostor na světě.
Jako jeden z největších stadionů na světě Ptačí hnízdo představuje jednu z největších výzev pro řešení zvyšování tlaku.
Projektanti stadionu odpověděli na výzvu instalací čerpadel a řídicích jednotek Grundfos. Automatické tlakové stanice Grundfos Hydro 2000 jsou instalovány v každém ze čtyř rohů stadionu a zajišťují stabilní dodávky vody. Automatické tlakové stanice regulují 18 vícestupňových čerpadel Grundfos CR/CRE, která jsou základem pro řešení zvyšování tlaku. Každé čerpadlo má svou vlastní řídicí skříň.

Čerpadla Grundfos také dodávají pitnou vodu do míst, kde sedí diváci. Osm kompletních systémů zásobování vodou Grundfos Hydro 2000 zajišťuje, že ani jeden z 91 000 diváků neodejde žíznivý. Dalších 16 vícestupňových čerpadel CRNE s elektronicky řízenými otáčkami instalovaných na celém stadionu zajišťují spolehlivou dodávku do všech 12 částí Národního stadionu.

Ptačí hnízdo je unikátní stadion s unikátní konstrukční specifikací. Díky svým velkým zkušenostmi s řešeními stadionů byla společnost Grundfos schopna splnit požadavky specifikace. Se silným servisním týmem v Číně a díky vysoké úrovni spolehlivosti a energetické účinnosti byla společnost Grundfos jasnou volbou pro tento fantastický projekt.

SAP Arena v Mannheimu – víceúčelový a multifunkční sportovní komplex

SAP Arena v Mannheimu v Německu je skvělým příkladem moderního víceúčelového a multifunkčního sportovního komplexu. S celkovou podlahovou plochou o výměře 44 200 m2 hostí aréna nejrůznější události, od zápasů v ledním hokeji a házené po koncerty a konference.
Chcete-li maximalizovat využití arény, rychlá přeměna z kluziště na hřiště pro házenou, koncertní sál nebo divadelní scénu je zásadní. Pomocí nejmodernější technologie může být stadion přeměněn a použit pro jiný účel za méně než 12 hodin, takže aréna může hostit úplně rozdílné události v průběhu jednoho víkendu.

Pokud jde o nejmodernější technologii v oblasti čerpadel, je Grundfos na špici. To byl jeden z důvodů, proč se zhotovitel arény SAP Arena, společnost Imtech Deutschland, rozhodl objednat čerpací řešení od jednoho zdroje, společnosti Grundfos. Tím zhotovitel zajistil technologickou kompatibilitu a snadnou údržbu. A díky kompletní řadě čerpadel pro stavební služby byla společnost Grundfos schopna dodat všechny typy čerpadel a řídicích jednotek.
Hlavní čerpadla v aréně mají regulaci otáček a jsou vybavena frekvenčními měniči, takže pracují v optimálním výkonovém rozsahu za všech okolností. To zajišťuje úsporu energie a zjednodušuje celou síť tím, že eliminuje potřebu drahých regulačních ventilů, přičemž hydraulická nastavení a úpravy jsou jednodušší.

Společnost Grundfos dodala čerpadla do všech prostor na stadionu, včetně zásobování vodou, vytápění, chlazení a klimatizace. Tím, že byly instalovány řídicí jednotky Grundfos, čerpadla pro vytápění a chlazení mohou být také snadno integrována do centrálního monitorovacího systému arény pomocí zařízení LON-Bus, což umožňuje jejich sledování po celý den.

Stadionu Luz v Lisabonu – sportovní katedrála

Konstrukce Stadionu Luz v Lisabonu v Portugalsku byla založena na představě katedrály. Pro mnoho fanoušků je fotbal skoro náboženstvím a stadiony, kde se hrají zápasy, jsou jeho katedrály, kde fanoušci mohou uctívat své idoly.
Stadion Luz je největší sportovní arénou v Portugalsku pro 65 200 diváků, ale je to také víceúčelové zařízení. Pro hráče nabízí čtyři šatny, rozcvičovací prostory s klimatizačním systémem, který vytváří komplex také zahrnuje restaurace, nákupní prostory a jiná nesportovní zařízení.

Udržování hřiště v ideálním stavu

Společnost Grundfos dodala zavlažovací čerpadla, která zajišťují, že hřiště je za všech okolností v perfektním stavu. Čerpadla Grundfos NB a tlakový posilovací systém Hydro udržují moderní zavlažovací systém v běhu tak, aby mohl zavlažovat různě veliké sektory současně.

Klimatizace a více

Samotný stadion a vnitřní hala používá centralizované nezávislé klimatizační systémy zahrnující čerpadla Grundfos TP a LM. Jsou cela automatizovaná a integrována se zařízením centralizované technické správy pomocí ovládacích panelů Delta 200. Společnost Grundfos také dodala tlakový posilovací systém Hydro2000 MF 3xCR8-100 a čerpadla pro odvod odpadních vod, vytápění a větrání.

V Portugalsku mohla společnost Grundfos čerpat z bohatých zkušeností získaných při poskytování spolehlivých, energeticky účinných a vysoce kvalitních čerpacích řešení pro sportovní stadiony po celém světě. Toto bylo spojeno se silnou místní přítomnost, která mohla zajistit průběžnou technickou podporu a údržbu hned poté, co zařízení byla instalována. Kombinace globální zkušenosti a know-how s místní přítomností je jedním z hlavních důvodů, proč je společnost Grundfos často vybírána jako preferovaný dodavatel pro stadiony a sportovní akce po celém světě.


Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.
logo Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o.

Roční produkce více než 16 milionů kusů čerpadel činí ze společnosti Grundfos jednoho z předních výrobců čerpací techniky. Grundfos se dlouhodobě zaměřuje na vývoj energeticky úsporných a účinných čerpadel. Součástí výrobního sortimentu jsou čerpadla ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.