logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Odvážné architektonické řešení a nadstandardní pojetí ekologie v budově Crystal

Budova s názvem Crystal, kterou vybudovala společnost Siemens jako své centrum pro udržitelný rozvoj moderních měst v Londýně, představuje nejmodernější způsoby uspořádání městské infrastruktury a pokročilé technologie v oblasti integrované dopravy, technologie budov, dodávky energií a vody a dostupnosti zdravotní péče.

Efektivita koncentrovaná v Crystalu

Londýn je město doslova nabité architektonickými skvosty, a to jak těmi z dávné historie, tak těmi nejmodernějšími. Koncem září letošního roku se veřejnosti otevřela další budova, jež výrazně vystupuje z šedi průměru nejen díky svému odvážnému architektonickému řešení, ale i vzhledem k použitým technologiím a nadstandardnímu pojetí ekologických aspektů. Řeč je o budově s názvem Crystal, kterou vybudovala společnost Siemens jako své centrum pro udržitelný rozvoj moderních měst.

Výstavba komplexu ve tvaru krystalu, který lze bez nadsázky označit jako jednu z „nejzelenějších“ staveb na světě, trvala jeden a půl roku a společnost Siemens do projektu investovala zhruba 35 miliónů eur. V objektu, který navrhla mezinárodní architektonická kancelář Wilkinson Eyre Architects, se nachází konferenční centrum s kapacitou 270 míst a také největší světová výstava věnovaná trvale udržitelnému rozvoji městských aglomerací.


Vnější plášť budovy s množstvím ostrých hran a hrotů není pouze designovým prvkem, ale také jedním ze strůjců energetické efektivity budovy. Je totiž navržen tak, aby byly vnitřní prostory, stejně jako fotovoltaické panely a solární kolektory maximálně osvětleny denním světlem. Ty části budovy, kde je vysoká intenzita slunečního světla nežádoucí, jsou naopak efektivně stíněny.


Zdání klame. I přes futuristický vzhled a tmavou barvu je Crystal jednou z „nejzelenějších“ budov na světě. Budova je navržena s ohledem na efektivní provoz, v úvahu se však brala i výstavba objektu a jeho případná demontáž. Tvůrci se u všech prvků snažili minimalizovat množství použitého materiálu, velká část budovy je navíc recyklovatelná.

Interaktivní výstava na ploše 2000 m2 představuje nejmodernější způsoby uspořádání městské infrastruktury a pokročilé technologie v oblasti integrované dopravy, technologie budov, dodávky energií a vody a dostupnosti zdravotní péče. Cílem je ukázat návštěvníkům městskou infrastrukturu blízké budoucnosti, která pomáhá zvyšovat kvalitu života ve městech a současně je maximálně ohleduplná vůči životnímu prostředí.

Účelné využívání obnovitelných zdrojů

Jedním z vystavených exponátů by mohl být samotný Crystal, protože budova o rozloze přes 6300 m2 je vzorem v oblasti hospodaření s energií. Oproti srovnatelným kancelářským komplexům totiž spotřebovává o 50 % méně energie a produkuje o 65 % méně oxidu uhličitého. Výjimečných výsledků v oblasti energetické efektivity bylo dosaženo zejména díky inteligentní správě tepelného a vodního hospodářství. Energie potřebná na vytápění, chlazení a ohřev vody pochází z obnovitelných zdrojů. O výrobu části elektrické energie se stará fotovoltaický systém umístěný na střeše, solární kolektory a geotermální tepelná čerpadla ohřívají vodu pro topný systém, sociální zařízení a kuchyně. I takto získané teplo je ovšem nutné využívat účelně, každá místnost je proto vybavena senzory, jež detekují počet lidí v daném prostoru a automaticky podle něj nastavují intenzitu vytápění a ventilace.

V Crystalu nepřijde nazmar ani kapka vody. Značnou část používané životodárné tekutiny totiž představuje upravená dešťová voda, která se shromažďuje v podzemní nádrži. Sbírá se i voda odpadní, jež se čistí a znovu využívá, například na splachování či zavlažování zeleně.

Úspornost a recyklace


Budova Crystal se nachází v londýnských docích Royal Victoria Docks. Ne náhodou tak z některých úhlů může připomínat loď.

Skleněná fasáda budovy evokuje podobu černého krystalu, jehož rozličné plochy jsou vůči sobě nasměrovány tak, aby se do budovy dostalo maximální množství denního světla a současně bylo zamezeno jeho přístupu do těch částí interiéru, kde je nežádoucí. Inteligentní osvětlovací technologie značky Osram se starají o ideální světelné podmínky a v případě potřeby aktivují zdroje umělého světla. Architekti a technici navrhli řadu součástek a prvků v Crystalu tak, aby se při jejich výrobě spotřebovalo co nejméně materiálu a byly recyklovatelné.

Díky použitým technologiím je Crystal, jež se nachází v historických Royal Victoria Docks ve čtvrti Newham, jednou z energeticky nejefektivnějších staveb světa. Cílem společnosti Siemens je získat pro objekt nejvyšší ocenění podle uznávaných mezinárodních certifikačních kritérií pro energeticky úsporné budovy. Crystal by se tak stal první budovou, která je držitelem ocenění „Outstanding“ podle standardu BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a ocenění „Platinum“ podle certifikace LEED (Leadership in Energy & Environmental Design).

Ve výzkumných laboratořích společnosti Siemens celosvětově pracuje 30 100 zaměstnanců, kteří pracují na nových řešeních pro oblast energetiky, průmyslu a zdravotnictví. Celkové investice v této oblasti dosáhly v obchodním roce 2010/2011 3,9 miliardy eur. Výsledkem je 8600 nových vynálezů (tedy téměř 40 každý pracovní den), což představuje meziroční nárůst o deset procent. Počet aktivních patentů činí více než 50 000 a v loňském roce poprvé se Siemens v Evropě stal patentovou jedničkou. V průběhu aktuálního obchodního roku má vedení koncernu navíc v plánu investovat do výzkumu a vývoje o další půl miliardu eur navíc. Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na http://www.siemens.cz/inovace.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 121 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří bezmála 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2010/2011 (říjen–září) obrat 32 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 19,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 160 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 40 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2010/2011 dosáhl Siemens obratu 73,5 miliard EUR s čistým ziskem 7 miliard EUR a zaměstnával zhruba 360  tisíc zaměstnanců po celém světě.

Více informací naleznete na http://www.siemens.czhttp://www.siemens.com.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.