logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Moderní stavebnictví bude více využívat nanotechnologie

Konference s názvem Nanotechnologie ve stavebnictví od výzkumu k využití v praxi se uskutečnila v druhé polovině června v prostorách Masarykovy koleje v Praze. Zástupce pořadatele a ředitel Centra výzkumných kontraktů Petr Bulušek hovořil v úvodní přednášce dokonce o nanorevoluci ve stavebnictví.

Reklama

V první části konference vyslechli účastníci informace z oblasti aktuálního vědeckého výzkumu, druhá odpolední část byla zaměřena více na konkrétní aplikace. Profesor Pavel Demo z Centra pro nanotechnologie ve stavebnictví při stavební fakultě ČVUT a z Fyzikálního ústavu AV ČR seznámil přítomné se současnými možnostmi vědeckého výzkumu a zaměřil se dále na výrobu a výzkum vlastností nanodiamantu a unikátní antibakteriální vlastnosti stříbra. „Náš tým nyní testuje vlastnosti nanodiamantu, který dokážeme vyrobit z velmi levné vstupní suroviny – metanu. Ukazuje se, že je z hlediska bakteriocidních vlastností ještě vhodnější než stříbro a vypadá to, že je v něm velmi slibná budoucnost,“ uvedl na přednášce a otevřel diskusi společně s dalším přednášejícím RNDr. Jiřím Oborným z Českého nanotechnologického klastru na téma ochranné nanovrstvy jako účinný prostředek ochrany fasád domů a soch nebo velmi účinné tepelné izolace.

Ve druhé odpolední části vystoupili zástupci výrobců stavebních materiálů využívající nanotechnologie, kteří prezentovali konkrétní produkty a jejich aplikace v praxi. Hovořilo se na téma antibakteriální sklo (Mgr. Klára Soukupová), fotokatalyticky aktivní TiO2 (oxid titaničitý – Titanium Dioxide) ve stavebních hmotách (Mgr. Milan Matějů). Součástí zajímavých diskusí byly také zdravotní aspekty nanotechnologií (výzkum provádí například prof. Syková v Ústavu experimentální mediciny AV ČR a její výzkum představit prof. Demo) a možnosti využití nanotechnologií v přírodním stavitelství (Ing. Pavel Otáhal).

Všechny prezentace přednášejících je možné prostudovat na stránkách Centra výzkumných kontraktů www.cvk.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.